Nenad je tata na kub, na porodiljskom odsustvu: "Ne vaspitavajte decu, vaspitavajte sebe"

* Produženi boravak sa decom ima dosta lepih momenata i svakako je prisutnost u njihovim životima u meri gde malo šta propuštate pravi blagoslov * Decu ne treba licemerno dresirati, vikati na njih ili fizički uspostavljati autoritet, jer nasilje ne vodi ničemu * Desilo se jednom da je neka mama mislila da sam samohrani roditelj, jer čuvam svu tu decu *

  • 5
Nenad Cakić, Tata na porodiljskom

Foto: Nenad Cakić/Privatna arhiva

Kada čujemo za porodiljsko odsustvo, većina nas će pomisliti na mame koje svaki svoj trenutak provode sa detetom ili decom. Iako očevi u Srbiji mogu da odsustvuju sa posla zbog nege deteta, većina njih to pravo ne koristi, a velika je verovatnoća da pojedinici nisu ni znali za takvu mogućnost.

Nenad Cakić (36) je mladi tata iz Beograda koji ruši sve predrasude o tome da i muški roditelj može jednako dobro o deci da brine kao i mama. Otac Vladete (5,5), Ilije (4) i Lenke (2,5) je na porodiljskom odustvu umesto svoje supruge Mirjane (36) i mame ovo troje mališana. Osim toga, on na Instagram profilu "Tata na kub" na duhovit način deli svoju svakodnevicu.

Iako je roditeljstvo najlepši, ali ujedno i najzahtevniji posao na svetu, kada pogledate Nenadov profil sigurno će vam zatrebati maramice, jer ćete plakati - ali od smeha.

Da li se susreće sa predrasudama, šta je to najlepše, a šta najteže u životu sa troje dece, Nenad je u prepoznatljivom - malo šaljivom, malo ozbiljnom maniru - otkrio u intervjuu za Telegraf.

  • Kako ste odlučili da Vi odete na porodiljsko, a na supruga?
  •  

 

- Porodiljsko je bila u suštini jedina realnost koju sam mogao da odaberem, a da nije zakonom kažnjiva. Supruga je nakon tri trudnoće i četiri godine u kući počela polako da gubi vezu sa realnošću. Rešio sam da je pošaljem na posao i olakšam situaciju kako bi se lakše prisetila da je u stvari i dalje normalna, u nekoj meri.

Usput, spasim brak i porodicu i odmorim se uživajući sa najomiljenijim bićima na planeti. Tako je sve zvučalo u glavi, a kako su glasovi u glavi često znak za zabrinutost, vrlo brzo sam uvideo da je u praksi sasvim drugačiji scenario.

  • Kome je teže pala takva "situacija" - Vama, koji ste po celi dan sa decom ili mami, koja je većinu dana odvojena od njih?
  •  

 

- Naravno da su njoj nakon četiri godine deca minimalno nedostajala, prava je sreća što uopšte i jesu, ako mene pitate. Sa druge strane, meni su kroz mesece koji su dolazili nekako sve manje bili interesantni.

Nenad Cakić, Tata na porodiljskom

Foto: Nenad Cakić/Privatna arhiva

  • Da li ste se ikada pokajali?
  •  

 

- Ipak se na moje zaprepašćenje zbog svega nisam pokajao i smatram da bez obzira na sve poteškoće koje sa sobom nosi ovakav poduhvat, ima daleko veći benefit za mene kao pojedinca, a i sve članove čopora, htedoh reći porodice.

  • Koje su lepe, a koje manje lepe strane porodiljskog odustva?
  •  

 

- Produženi boravak sa decom ima dosta lepih momenata i svakako je prisutnost u njihovim životima u meri gde malo šta propuštate pravi blagoslov. E sad, ima i druga strana medalje koja se svodi na tehnički deo i sve već dobro poznato u vezi male dece što izaziva, paaa mogućnost da radite na razvoju sopstvenog strpljenja. I to je neki vid sreće, samo one druge vrste sreće.

  • Koliko dugo ste Vi na odsustvu?
  •  

 

- Na porodiljskom sam imao sreće da budem godinu dana, za razliku od supruge koja je baš imala sreće sa četiri puta više vremena provedenog sa decom. Doduše, ona je u tom periodu imala trudnoće i porođaje, pa joj je vreme prosto proletelo.

  • Kako je reagovalo okruženje na Vašu odluku?
  •  

 

- Prijatelji nisu bili posebno iznenađeni mojom odlukom, jer znaju da nisam baš tipičan lik i da svašta mogu od mene da očekuju. Oni koji me manje poznaju nisu baš bili ubeđeni da je to prava stvar. E sad, možda im se nije dopalo da neko uvodi u igru takve poteze, pa da sutra dođe do toga da i oni budu "prinuđeni" da slično postupe. Šta god da je, reakcije normalnih ljudi su pozitivne, a one druge nisu ni bitne, zar ne?

"Desilo se jednom da je neka mama mislila da sam samohrani roditelj, jer čuvam svu tu decu. Ni na kraj pameti joj nije bilo da bi se jedan sasvim obican muž bavio decom na taj način pored žive i zdrave žene."

  • Kada izađete u park sa decom kako se uklapate i da li imate teme sa mama, pošto su većinom žene?
  •  

 

- Druge porodilje, uglavnom ženskog pola su oduševljene mojim potezom i sa jedne strane mi je malo krivo što je verovatno više muževa nagrabusilo nakon spoznaje njihovih supruga da su ih uskratili za vid ravnopravnosti kroz zamenu uloga. Verovatno je bilo "eno čovek iz parka čuva troje dece sam, a ti ne možeš jednu pelenu da promeniš". Izvinjavam se tim muževima ovom prilikom, a i ženama.

  • Šta podrazumeva Vaše porodiljsko - da li samo čuvanje dece ili i sve kućne poslove koje obavljaju žene koje su na odsustvu?
  •  

 

- Odlaskom na porodiljsko, preuzeo sam na sebe i ostale obaveze koje to nosi. Pod jedan održavanje dece živom iz dana u dan. Oblačenje, pranje, presvlačenje, sve vrste obroka, teranje na iste, mašine za veš, sudove, itd...

Suprugino je samo da bude "muž". Ima ona svoj deo kada me odmeni kao pravi muž, oriba patos ili kupatilo, složi "malo" stvari u ormar kako ne bih izvlačio sa gomile svaki put kada treba da ih obučem. Iako porodilja, ipak sam muškarac, pa ne mora sve biti pod konac; onda je Mirjana zadužena za te neke delikatne poslove.

  • Šta je za Vas najveći izazov kada je roditeljstvo u pitanju?
  •  

 

- Najveći izazov u svemu je ostati smiren, kako bi im na jedan civilizovan način stavili do znanja kako treba da se ponašaju u životu. U mojoj knjizi, za decu nema vaspitanja, vaspitanje mi je samo druga reč za dresuru.

Decu ne treba licemerno dresirati, vikati na njih ili fizički uspostavljati autoritet, jer nasilje ne vodi ničemu. Treba im dati primer i suptilno objašnjenje za sve što ih snalazi u ovom haosu zvanom život. Mnogo lakše reći nego učiniti, ali nije opravdanje da skrenemo sa tog puta.

To je ujedno i poruka za roditelje brucoše, ne vaspitavajte decu, vaspitajte sebe. Deca će slediti vaš primer. Sve što ih na silu naterate samo će ih unazaditi u životu.

  • Kakvu poruku možete da pošaljete ostalim tatama, a kakvu mamama?
  •  

 

- Za mame bih imao savet da ih tate manje nerviraju nego što je to slučaj inače, ipak smo svi u istom timu, a za tate da u svako doba mogu preuzeti brigu o deci na sebe i uvideti da im supruga nije džabe "luda".

  • Kako je biti tata influenser, pošto su u kategoriji roditeljstva većinom mame?
  •  

 

- Influenserska priča se javila kao i ostalim mamama, kada si po ceo dan sa decom, jedini prozor u svet za koji imaš vremena je telefon, odnosno, društvena mreža. Moj profil je iz tatinog ugla, pa se u nekoj meri razlikuje od ostalih "mamećih" profila.

Reakcije su sjajne i žene su oduševljene što ih neko od muškaraca za nijansu bolje razume i uvažava njihove napore. A jesu napori, verujte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OniBoris

    19. septembar 2021 | 11:26

    Sve na svetu delimo ili zajedno, pa tako i provodjenje vremena sa decpm kao i svakodnevne obaveze sto nas okruzuju, jer ja ne vidim musko, zenske poslove samo vidim poslove koji moraju biti zavrseni a opet da to ne radi samo jedna osoba, jer niko nije manje ili vise vredan u braku...

  • Marko

    19. septembar 2021 | 13:56

    Ocigledno mama ima bolji i placeniji posao, jer tesko da bi on uzimao porodiljsko da je suprotno! Neka kaze cime se on bavi, sigurno neki posao koji je zbog Korone u krizi, ako uopste i ima posao!

  • Analiza

    19. septembar 2021 | 12:06

    VELIKA ANALIZA Srbija je dvostruko siromašnija od Hrvatske i u TOP tri zemlje u koje ulažemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA