≫ 

Psiholog savetuje kako vaspitavati devojčice: "Za sreću im nije potreban princ"

- Naučite devojčice da su jednako vredne kao i dečaci i omogućite im da ostvare svoje pune potencijale - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović

  • 2
mama devojčica porodica Foto: Pixabay

Ma koliko da se sve više govori o ravnopravnosti polova, devojčice ipak još žive u "muškom društvu", pa je za roditelje njihovo vaspitanje i dalje veliki izazov.

Na Međunarodni dan devojčica važno je podsetit da bi svaka od njih trebalo da se oseća jednako vrednom i važnom kao i dečaci.

- Jake devojčice su one koje su sigurne u sebe i svoje sposobnosti, a u tome ključnu ulogu igra vaspitanje - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović.

Ona ističe da nikako ne bi trebalo zaboraviti da devojčice imaju određene biološke prednosti, a to je što će jednog dana biti mame, što zaslužuje posebno poštovanje.

- U vaspitanju devojčica majke imaju važnu ulogu, jer su one zapravo model, i u zavisnosti od toga kakvu poruku šalju svojim primerom, tako će se žensko dete i formirati - objašnjava psiholog.

Ona ističe da roditelji moraju da budu ti koji će joj poslati poruku kako će da bude neustrašiva i da se zauzme za svoje stavove i mišljenja.

- Važno je da joj pokažete primerom da je potrebno da se bori za sebe. Ali joj, s druge strane, dajte do znanja i da su slabosti dozvoljene. Rasplačite se pred njom, obrišite suze i pokažite joj da ste ponovo ustali. Ovim ćete joj poslati poruku da su žene snažnije nego što misle - kaže Popović.

Psiholog navodi da je važno ostvariti bliskost sa decom, a naročito sa devojčicama.

- Pokažite im da one uvek imaju porodicu kao mesto gde će imati podršku i razumevanje. Za devojčice je važno da im se kroz vaspitanje dozvoli pravo izbora. Dajte njoj priliku da odluči šta će da obuče, da izabere koji instrument hoće da svira, na koje sekcije će da ide… To je uči da sama donosi odluke i preuzima odgovornost za njih - objašnjava psihoterapeut.

devojčica porodica devojčice Foto: Pixabay

Bajke su prevaziđene

Popović objašnjava da još živimo u vremenu gde se dečaci favorizuju, a to je posebno vidljivo na prostorima Balkana gde se sin smatra naslednikom, dok je kćerka skrajnuta.

- Međutim, vreme pokaže da su u velikom broju slučajeva kćerke daleko posvećenije roditeljima kada ostare i da imaju veću empatiju. Zato je važno da roditelji shvate da pol deteta nije bitan i da je svako dete božiji dar - ističe psiholog.

Ona ističe da bi to uvek trebalo imati na umu kada neki roditelji prave razliku između dece po polu.

- Ako se prema devojčici postavljate kao prema manje vrednom i manje željenom detetu, to će uticati na njen osećaj nesigurnosti i uverenje da zato što je žensko manje vredi, osuđujete je na to da se s tim nosi čitavog života. To može da bude ozbiljan razlog da nikada ne iskaže i ne iskoristi svoje potencijale i darovitosti - navodi Popović.

Sagovornica Telegrafa kaže da se srećom svest zbog vremena u kome živimo menja i da sve ređe u praksi sreće roditelje koji prave razliku među decom.

- Motivišite vašu kćerku da govori o tome šta zna i o vrednostima koje ima. Pohvalite njen fizički izgled i razgovarajte s njom o tome šta joj se kod nje najviše sviđa. Radite na afirmacijama njenih talenata i ona će rasti u srećnu i samouverenu ženu - navodi psiholog.

Popović ističe da je važno shvatiti momenat u kome živimo i nove društvene okolnosti, ne učiti devojčice onome čemu su ranije generacije žena učene, a to je da je njihova jedina uloga da se udaju i budu poslušne žene.

- To vreme je iza nas i mi kao roditelji treba da se prilagođavamo vaspitanjem novim okolnostima. Bajke na kojima su odrastale naša i generacije naših mama i baka su pomalo prevaziđene. Ovim niko ne kaže da ih treba učiti da im muškarci nisu potrebni i da sve mogu same. Ali ih je potrebno ohrabrivati da i same moraju da se izbore za svoje mesto pod suncem - ističe psiholog.

Otac tata dete ćerka poklon očevi Foto: Shutterstock

Prilagodite se promenama u vaspitanju 

Popović ističe da je novo vreme donelo i promene u vaspitanju dečaka, pa će onaj "princ iz bajke" u najvećem broju slučajeva izostati.

- Devojčice bi trebalo da nauče da mogu da da budu srećne i bez očekivanja da će se pojaviti princ koji će im život pretvoriti u bajku. Zato je važno da današnjim generacijama ženske dece pored bajki čitate i priče o uspešnim ženama, naučnicama, slikarkama… Time ćete ih podstaći da ostvare svoj puni potencijal - navodi psiholog.

Ona dodaje da time neće nestati njihova nežna i brižna strana, jer su žene prirodno predodređene za takve emocije. Prema njenom mišljenju, važno je da devojčice shvate koliko je značajno imati dobru prijateljicu i žensku podršku.

- Pripazite na to ko su uzori vašim kćerkama. Usmerite ih na prave vrednosti i naučite ih da mogu da budu srećne na osnovu svojih kvaliteta i sposobnosti. Naučite ih da se život sastoji od uspona i padova. Nemojte devojčicama stvarati privid da će uvek i sve u životu biti lako, jer neće. Ohrabrite je da svoje probleme rešava sama, a vi joj dajte smernice i razgovarajte s njom - savetuje psiholog.

Važna uloga tate

Popović ističe da opšte poznata stvar da je odnos oca prema kćerkama jedna od ključnih stvari u vaspitanju i da taj model u velikoj meri utiče na iozbor partnera u životu.

- Zato je važno da tate sa kćerkama imaju zdrav odnos, pun podrške i razumevanja. Tata je jednako važna figura kao i mama, jer će sutra on biti model po kome će njegova kćerka izabrati budućeg partnera - podseća psihoterapeut.

Ona podvlači da je važno da kao roditelji shvatimo da se vremena menjaju, a sa njima i stilovi vaspitanja i izazovi koje nam život donosi.

- Odrasti u jaku, nezavinsu i sposobnu ženu ne znači da vam niko drugi neće biti potreban u životu, već da ćete, ako budete morali i ako vam životne situacije tako nešto donesu, moći sami da se izborite sa izazovima koji se pred vama nađu. Ta sposobnost važna je za svaku osobu, a naročito za ženu - zaključuje Popović.

Video: Otac uči svoju ćerku čojstvu i junaštvu a drugi roditelji preneraženi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    11. oktobar 2021 | 12:18

    Живеле татине кћере😁😁😁...

  • boki

    11. oktobar 2021 | 12:09

    Devojcice su raspustenije od decaka vlada velika nekultura u skoli i na javnim mesrima.Najveci krivci su roditelji koji sve dizvole raspuste i razmaze svoju decu koja nikad nemaju nikakve obaveze .Danas se polarstvo kod dece podize ko napravi vecu glupost cak opasno po zdravlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA