≫ 

5 tipova majki i kako utiču na razvoj deteta: Proverite kojoj kategoriji pripadate

Mame imaju najvažniji uticaj na emocionalni razvoj deteta i od toga kako pokazuju ljubav zavisi emocionalni razvoj mališana, tvrdi psiholog za porodične odnose

  • 1
mama, dete, ćerka

Foto: Freepik

Mama je prva osoba koju upoznajemo u životu, s kojom se srećemo i pre rođenja, a i ona koja nas pre svih uzima u naručje i pruža prvi zagrljaj.

Zato je majka glavni generator našeg emocionalnog razvoja. Zapravo, od odnosa s njom zavisiće mnoge stvari, a posebno emocije koje će nas pratiti celog života.

Stručni psiholog za porodične odnose Stefan Poulter u svojoj knjizi "Nasledstvo majki: Uticaj njihovog emocionalnog nasleđa na naše živote" ističe pet tipova koji, prema njegovim rečima, identifikuju većinu mama.

- Naše majke mogu biti naše prvo iskustvo ljubavi i zavisno od njihovog ponašanja, mogu nas učiniti anksioznim, ljutim ili depresivnim. Kvalitet te ljubavi uticaće na sve naše odnose od onih s partnerom, do društvenih i poslovnih - objašnjava Poulter.

Kako navodi većina majki po karakteru je kombinovani tip svih pet kategorija, ali jedna od karakteristika uglavnom preovladava.

Kada spoznate koji ste tip mame i kako se odnosite prema deci, to može da vam pomogne da poradite na kvalitetnijem odnosu.

1. Mama perfekcionista

 

Ovaj tip majke je u stalnom stanju anksioznosti, nastojeći da joj deca po svaku cenu uspeju u svemu što rade. Ona u svakom trenutku hoće da ima savršenu porodicu. Osim toga, izuzetno brine za sve vidove forme, pa i njen izgled koji mora biti besprekoran. Kao posledica toga, deca mogu da odrastu sa strahom od neuspeha.

Mališani koje odgajaju ovakve majke imaće slabu toleranciju na frustracije. Takođe mogu da se "zaraze" i majčinom opsesijom da budu uspešni, a profesionalno imaju tendenciju da na poslu budu vrlo produktivni.

2. Mama najbolji prijatelj

 

Prema Poulterovom mišljenju, ovaj tip mama je najčešći. Ove majke, za razliku od mama perfekcionista, ne pokušavaju sve da kontrolišu, ali i ne postavljaju granice.

One su sklone da se zabavljaju sa svojom decom, gledaju s njima crtane filmove i smeju se svemu čemu i njihovi mališani. Jedan od problema ove vrste majki je to što se dete može osećati usamljeno u kriznim trenucima, u nedostatku autoriteta. To može da mu da povremeno osećaj izgubljenosti.

Mama i ćerka, dete, mama

Foto-ilustracija: Shutterstock

3. Nepredvidiva mama

 

Ove majke su obično uplašene, zabrinute i imaju potrebu da sve kontrolišu. Imaju emocionalne uspone i padove koji mogu uzrokovati anksioznost ili depresiju kod njihove dece. Ponekad mogu biti vrlo zahtevne i kritične prema deci, što decu može dovesti do manjka samopoštovanja.

Zbog toga deca ove vrste majki mogu imati problema s poverenjem u druge, imaju strah od intimnosti u odnosima i sklona su emocionalno preteranim i jakim reakcijama na jednostavne situacije.

4. Mama koja je sebi na prvom mestu

 

Ovim majkama su one i njihov komfor na prvom mestu. One obično ne daju dovoljno emocionalne podrške deci, pa deca nisu u stanju da razviju saosećanje i empatiju prema drugima. Deca odrastaju u osobe koje osećaju superiornost u odnosu na drudge, nisu u stanju da prihvate kritiku, reše problem i naprave kompromis.

5. Uravnotežena mama

 

Ova vrsta majke je uspela da postigne ravnotežu i balans između svih tipova majki, što znači da postoji ravnoteža između pažnje, prezaštićenosti, kritike i emocionalne podrške. Ukratko, ovo je mama koja ima sve.

Ovakve mame odgajaju emocionalno stabilnu decu, koja su puna samopouzdanja, spremna da prihvate konstruktivnu kritiku i koja imaju odlične socijalne veštine.

Deca ovakvih majki lako ostvaruju kontakte, pokazuju ljubav i nemaju problema u komunikaciji sa drugim ljudima.

Video: Kurs za samohrane majke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA