≫ 

Zašto se nekad bake i deke "mešaju" u vaspitanje dece i da li tako pokušavaju da isprave "greške"?

Kažu da su privilegovana ona deca koja rastu uz bake i deke, ali nekada takvo odrastanje može da ima i neku drugu stranu priče

 • 6
Baba i deda, unuci, kuhinja, baka, deka Foto: Shutterstock

Vaspitanje dece je složen i zahtevan zadatak ne samo roditelja, već i ostalih članova porodice, a naročito značajnu ulogu igraju bake i deke. Međutim, neretko u mnogim porodicama bake i deke pokušavaju da u vaspitanju preuzmu ulogu roditelja, pa postavljaju pravila po kojima će se deca vaspitavati.

- Uloge u porodici bi trebalo da budu jasno definisane kako se deca ne bi zbunjivala, a glavni vaspitači trebalo bi da budu roditelji - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović.

Kako navodi, za zdrav razvoj dece je vrlo značajna ta bezuslovna ljubav koju dobijaju od baka i deka, ali da roditelji njihovih roditelja moraju biti svesni svoje uloge.

- Bake i deke su tu da vole i da maze decu, da pomognu roditeljima, ali bi, što se vaspitanja tiče, trebalo da poštuju pravila koja su postavili roditelji - objašnjava terapeut.

Ona navodi da je važno da se poštuju principi koje su postavili roditelji i da se deci ne popušta ako recimo tata i mama kažu da nema slatkiša ili ako je zahtev da dete u određeno vreme ide na spavanje.

- Naši roditelji bi trebalo da shvate da su oni završili sa postavljanjem pravila u vaspitanju kada su vaspitavali nas, odnosno svoju decu i da bi kod unučića trebalo da poštuju principe vaspitanja njihove dece - kaže Popović.

Na pitanje zašto se nekada bake i deke "mešaju" u vaspitanje dece i kakvu poruku time šalju unučićima psiholog kaže:

- Deke i bake to nekada rade nesvesno zato što nisu možda "zadovoljni" time kako su vaspitali svoju decu, pa smatraju da imaju pravo da tu "grešku" isprave na unucima. Ili, pak, misle da su oni sada iskusniji pa bolje znaju šta i kako bi trebalo, jer su već vaspitali jednu generaciju. Nekada umeju čak i da kritikuju svoju decu pred unucima, a da ne shvataju da ruše autoritet svoje dece, čime čine štetu svojim unucima - kaže sagovornica Telegrafa.

Srecna porodica, familija, baba i deda baka deka unuk, unuče Foto: Shutterstock

Ona ističe da deca kada slušaju bake i deke kako kritikuju njihove roditelje, u početku osećaju zbunjenost i potrebu da odbrane mame i tate, a u kasnijem periodu, u pubertetu i adolescenciji to i te kako mogu da zloupotrebe.

- Oni to u pubertetu koji je inače osetljiv period za odnose sa roditeljima i te kako umeju da zloupotrebe, pa da onda neretko dešava da imaju ozbiljne konflikte sa roditeljima, a onda i bake i deke odjednom zaključe kako dete baš i nije onako fino i vaspitano kako su oni očekivali - navodi terapeut.

Popović ističe da bi zato bake i deke trebalo da shvate da su oni tu podrška u vaspitanju njihovoj deci, a ne glavni vaspitači svojih unučića.

Roditelji postavljaju pravila, deke i bake bi trebalo da budu podrška

- Roditelji ako su zadovoljni modelom po kome su vaspitavani, preneće ga na vaspitanje svoje dece. Međutim, ima naravno i onih koji smatraju da se vremena menjaju, pa principe u vaspitanju prilagođavaju vremenu i imaju svoja pravila koje bi deke i bake trebalo da poštuju bez obzira da li im se sviđaju ili ne.

Vaspitanje dece je pre svega odgovornost roditelja, a ostali članovi porodice su tu da pruže podršku i daju savet ukoliko ga od njih roditelji traže. Naravno, ovo se odnosi i na bake i deke - ističe Popović.

Ona ističe da je za pravilan i zdrav razvoj dece važno da postoje jasne uloge i granice u njihovom vaspitanju.

- Bake i deke su tu da pomognu i to je njihova dobra volja, da pričuvaju decu kada roditelji rade, uživaju u šetnjama i pričama u njima. Svima je u interesu da deca budu lepo vaspitana, da izrastu u zdrave i uspešne ličnosti i zato je važno da im se šalju jasne poruke i da u porodici vlada harmonija i prihvatanje - objašnjava Popović.

Ona navodi da bi deca kuću baka i deka trebalo da doživljavaju kao mesto porodičnog okupljanja u vreme praznika ili porodičnih svečanosti.

- To će biti značajne uspomene i osećanja topline porodičnih okupljanja i doma koja će nositi sa sobom, a koja će graditi njihovu ličnost. Takve stvari biće od mnogo veće pomoći i njihovim roditeljima u vaspitanju - smatra Popović.

Kako navodi bake i deke i njihova bezuslovna ljubav su neprocenjivi za odrastanje i vaspitanje dece, ali ako su neopterećeni nerešenim odnosima i nezadovoljstvom koje mogu da ispoljavaju prema svojoj deci.

- Dede i babe su veoma dragocene osobe za svako dete, mogu mnogo da pomognu u njihovom vaspitanju i odrastanju. Jedino što je važno jeste da puste roditeljima da određuju pravila. Ako hoće da pomognu mladim roditeljima u vaspitanju dece potrebno je da poštuju njihova postavljena pravila, da ih pohvale i daju im podršku. Tako će biti od najveće pomoći i svojim unučićima - zaključuje Popović.

Video: Dekica od 69 leta osvaja Tik Tok

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pera

  11. novembar 2021 | 14:28

  Ajde ne lupetajte!!! Od kada su deci data prava sve vise tinejdzera ubica !!!

 • Unuk

  11. novembar 2021 | 14:33

  Dok su bake i deke nekad vaspitavale decu red se znao. Ovo sad je luda kuca. Deca nemaju kulture i poštovanja prema starijima. Ja sam batine dobijao i svi iz mog okruženja nekad ako sam prošao pored starijeg a nisam se lepo javio ili odgovorio ako me nešto pitaju. Ovo sad je dno dna stariji se ne poštuju a ta ista deca tuku i tuci ce roditelje zbog svega i svačega. SUROVA ISTINA

 • Mlj1228

  11. novembar 2021 | 14:43

  Opet "psiholozi" daju svima savete, a nisu sposobni da svoji decu vaspitiju!!!?? Mnogi među tim "psiholozima" nemaju decu, ali ni brak, samo to im ni malo ne smeta da olako dele lekcije svakom i na svakom uglu!!! Svi oni koji nisu bili sposobni za visoke studije, vrlo lako si su završili "psihološki fakultet"!!!... u Prištini, ali i još negde!!!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA