≫ 

6 kreativnih načina da se zabavite sa decom kada je napolju hladno i kišno vreme

Uz malo mašte vreme koje provodite sa decom u kući može da se pretvori u nezaboravne trenutke

  • 1
Majka i sin se igraju, slažu lego kocke Foto: Shutterstock

Kišno i hadno vreme onemogućava većinu roditelja da decu često izvode napolje, a i igranje u parku sve je ređe, jer se većina povukla u tople domove. Mnogim porodicama je veliki izazov kako da zabave decu kada nisu u mogućnosti da vreme provode napolju.

Donosimo vam šest kretaivnih predloga kako da napravite kućnu zabavu sa decom u kojima ćete svi zajedno učestvovati što će biti korisno, ne samo u smislu "ubijanja" dosade mališanima, već će uticati na stvaranje bliskosti između dece i roditelja.

1. Igrajte kvizove

Organizujte porodične kvizove. Možete da se podelite u grupa pa da se takmičite. Sa mlađom decom neka to budu pitalice sa pogađanjima životiunja na osnovu asocijacija koje im dajete ili skrivenih predmeta.

Sa decom školskog uzrasta možete da igrate zanimljivu geografiju ili neke istorijske pitalice. Ovo je dobar način da se zabavite, a i da deca nauče nešto novo. Možda ćete i vi saznati nešto što do sada niste znali.

2. Napravite lutkarsku predstavu

Nađite neke stare čarape i napravite lutke od njih. Kreirajte pozornicu od kartonskih kutija. Ukrasite je pomoću boja i šarenog papira. Osmislite neku zanimljivu priču koja će imati pouku ili jednostavno izaberite neku od poznatih bajki. Snimite predstavu koju izvodite, jer će deca verovatno hteti ponovo da je odgledaju.

3. Pravite zajedno razne figurice

Od plastelina ili testa pravite zajedno razne figurice. Tako ćete razviti kod dece mauelne sposbnosti i grubu motoriku. Pravite indijansko selo ili neki šumski predeo. Veća deca mogu da uživaju u pravljenju ljigavaca.

Mama i ćerka, dete, mama Foto-ilustracija: Shutterstock

4. Čitajte zajedno

Bez obzira na uzrast organizujte čitalački čas kod kuće. Neka deca izaberu svoje omiljene knjige koje će čitati celoj porodici, a onda vi izaberite neko štivo koje je obležilo vaše detinjstvo koje ćete čitati njima. Ukoliko su deca mlađeg uzrasta i ne znaju da čitaju dajte im slikovnice i pustite ih da sami na osnovu slika sklapaju priče.

5. Iskoristite moderne tehnologije na pravi način

Na interetu pronađite neki zanimljiv film i napravite kućni bioskop. Ako niste gledali do sada, predlog za neke od igranih filmova za decu koja znaju da čitaju, a koji će ih oduševiti su: "Matilda", serijal o Hari Poteru, a od onih starijih možete da sa njima gledate neke iz vašeg detinjstva poput "Lesi se vraća kući". Ako su deca manja pustite im domaće dečije filmove koje ćete moći da gledate zajedno, a da niste primorani da im čitate prevod. Upoznajte ih sa filmovima vašeg detinjstva od kojih će im se mnogi svideti. Možete da izaberete i neke poučne dokumentarne filmove, koje ćete gledati zajedno.

6. Napravite zamak u kući ili stanu

To možete da uradite ako imate šartor tako što ćete ga jednostavno postaviti u jednom uglu kuće. Ako nemate, iskoritite ćebe ili čaršav i pustite mašti na volju. Ako su deca manja možete da napravite kućni maskembal i decu proglasite za kraljeve i kraljice izmišljene zemlje. To će biti kasnije uspomena koje će se rado sećati.

Video: Ovo morate da pogledate: Kad se beba i mače raspravljaju sve gori od slatkoće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. novembar 2021 | 17:36

    Sustina je u strpljenju ,ako to nemate dzaba sve,morate biti strpljivi sa decom,kreativni i motivacioni raspolozeni da mozete to preneti na dite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA