• 0

"Strah i odlaganje mu daju moć": Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, statistike zastrašujuće

, Telegraf

Broj ubijenih žena u Srbiji od januara do oktobra ove godine je 17

  • 0
Strah nasilje u porodici violence family deca žena

Foto: Shutterstock

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a podaci iz naše države su i dalje zastrašujući. Prema onim sa početka godine, broj ubijenih žena u Srbiji od januara do oktobra ove godine je 17. Iako statistički podaci prikazuju da se on smanjuje, 2020. godine ih je bilo 26, 2019. njih 30, a bilo je godina kada je on iznosio i 40, ovi životi su ugašeni, porodice unesrećene.

- Ova brojka je svakako tragična, ali pokazuje da zakoni koji su doneti jesu doprineli prevenciji nasilja. Ono što nama bode oči jesu podaci o prijavljivanju nasilja nadležnim institucijama. Samo sedmina žena je prijavila nasilje institucijama, što znači da one nisu uradile svoj posao kako treba.

Problem je što imamo i one žene koje se nikada nisu obratile za pomoć, što je veliki broj. Ali one i dalje nemaju poverenja, čak i kada svi oko nje znaju da trpi nasilje, neke od njih nikada nisu potražile podršku - rekla je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra u gostovanju na Prvoj TV.

Kako naglašava, ukoliko je problem prijaviti nasilje institucijama tu je uvek neki od centara za podršku, ali i za edukaciju o tome šta su "crvene zastavice" i znaci upozorenja koji su ključni momenti za reagovanje.

Milica Dabović, naša proslavljena košarkašica podelila je svoje iskustvo. Na pitanje šta je nateralo da nasilje prijavi ona je rekla da je to učinila kada je mislila da je kraj.

- Ja sam prijavila nasilje kada sam došla do kraja: ili će me ubiti ili ću ga prijaviti, pa ako mi neko pomogne - pomogao je. U mom slučaju to je zaista bilo pitanje život i smrti, on je mene davio, pretio mi, stavljao mi čak i pištolj na čelo - rekla je ona.

Milica Dabović

Milica Dabović Foto: Nikola Tomić

- Uvek sam mislila promeniće se, proći će, biće drugačije. Nije tako, jednom kada digne ruku na vas, on će nastaviti dalje, do kraja, dok to ne prijavimo i sprečimo. Posle deljenja svog iskustva ja sam se susretala sa raznim pričama, devojkama, ženama, devojčicama koje su me pitale šta i kako da rade i moj odgovor je uvek isti: da moraju da prijave nasilje - izričita je Milica.

Strah je uvek prepreka

Kako kaže Milica glavni razlog za neprijavljivanje i ćutanje o nasilju je uvek strah.

- Na kraju priče je uvek strah, šta ako ga prijaviš i niko ne reaguje. Ja sam i dve godine posle toga bila u strahu da će se pojaviti iza nekog ćoška i pokušati da me ubije - rekla je ona.

Ona kaže da je osim straha bila prisutna i sramota.

- Mene je bilo sramota, kako da priznam da me neko tuče, a ja sam na vrhuncu svoje karijere...Kako da sad sebe izblamiram i kažem šta sam dozvolila sebi, da muškarac kome sam sve omogućila mene tuče.

Biljana Mihajlović iz Udruženje Žrtava Nasilja HAJR kaže da je teško reći šta je okidač za prijavljivanje i da je ženi koja trpi nasilje u glavi konstantno preispitivanje.

Nasilje devojčica žena devojka stop

Foto: Shutterstock

- Taman odlučite da ga prijavite, pa pomislite da je do vas, da treba da pružite još jednu šansu. To je i glavni razlog zbog čega ostajemo toliko dugo i trpimo nasilje. Nasilnik vam nabacuje osećaj krivice, vi vremenom zaboravite ko ste, šta ste, da ste živo biće koje ima pravo da radi, kaže, obuče šta hoće, da ima prijatelje - sa nasilnikom je sve to nemoguće, jer vas on drži pod kontrolom - kaže Bijana.

Ona dodaje da je u osnovi svega ljubav, vera i nada, pa da je tako i sa odlaganjem prijavljivanja nasilnika.

- Ljubav jer ga volite, nadamo se i verujemo da će biti bolje, da će se promeniti, pa ga onda opravdavamo. Nemojte to raditi, jer što ga više opravdavate on ima sve veću moć i nikada neće prestati, biće sve gore. Nasilnik kada vidi da je preterao, on se navodno kaje, ubeđuje vas da vas voli, pa vas još teši - ispričala je članica ovog udruženja.

Da li je nada jača od straha?

Biljana kaže deli mišljenje sa Milicom i kaže da u osnovi svega jeste strah.

- Bojite se, izgubljeni i pretučeni ste, pali ste, tada vas onaj koji vas je tukao teši, a vi ste toliko slomljene da vam čak i zagrljaj nasilnika prija.

To je ono što ženu prevari, nemojte to sebi dopuštati. Osnažite se odmah, jer ako vas je jednom povredio, uradiće to opet - rekla je ona i pozvala sve žene koje trpe nasilje da se obrate Udruženju, jer kako ističe, samo žrtva može žrtvu da razume.

Video: Stanojević: Od preko 20 ubijenih žena samo su tri za života tražile pomoć institucija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima