• 1

"Ako budeš dobar, Deda Mraz donosi poklon, ako ne..." Da li je ovo ucena i nemoć i kako utiče na decu?

- Samo ukoliko se pokloni koje donosi Deda Mraz koriste kao motivacija da deca budu bolja, a ne kao ucena, onda oni mogu da budu povod za istinsku radost - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić

  • 1
Dete pismo deda mraz nova godina

Foto: Shutterstock

Praznici su vreme kada je većina porodica na okupu i kada smo međusobno bliži i posvećeniji jedni drugima. Već su počele pripreme za novogodišnje i božićno slavlje, deca uveliko pišu pisma sa željama Deda Mrazu, pa je sve češća rečenica koju roditelji izgovaraju svojim mališanima :"Ako budeš dobar, Deda Mraz će ti doneti lep poklon, a ako ne budeš ostaćeš bez njega!".

Koliko ova rečenica zapravo zvuči kao ucena ili motivacija i da li je ona samo sredstvo da "nateramo" decu da budu dobra ili možda odraz roditeljske nemoći.

- Samo ukoliko se pokloni koje donosi Deda Mraz koriste kao motivacija da deca budu bolja, a ne kao ucena, onda oni mogu da budu korisni dugo satisfakcija i povod za radost - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Ona dodaje da je važno da je to potpuno ista situacija kao i sa svim drugim poklonima i da je jednako pogrešno ako dobro ponašanje dece "kupujemo" poklonima, a da im nismo objasnili zbog čega je važno da budu dobra u suštini.

- Nije pogrešno posegnuti i za poklonom, kao vrstom materijalne nagrade, ali pod uslovom da se deci objasni zbog čega je važno da budu dobra, da je to mnogo važnije zbog njihovog dobrog osećaja, nego zbog samog pokolona - objašnjava psiholog.

Ona ističe da deca u Deda Mraza uglavnom veruju do predškolskog uzrata, a onda počnu da shvataju da im zapravo poklone kupuju roditelji, a da im ih "taj čika samo donese".

- U predškolskom uzrastu verovanje u Deda Mraza može da bude korisno, kao i u bajke jer deca na taj način razvijaju maštu. A i ta radost poklona i iznenađenja koja se očekuju od deke sa sankama i irvasima, daje posebnu čar i ume da usreći decu. Međutim, ako govorimo o vaspitanju vrlo je važno da poklon od Deda Mraza ne bude stvar roditeljske ucene, jer se time dugoročno ništa neće postići. Dete će se primiriti i poštovati pravila dok ne dobije poklon, a onda će se opet vratiti na staro - objašnjava Bogetić.

Sagovornica Telegrafa ističe da se na taj način kod dece razvijaju osobine kao što je proračunatost.

Psiholog Ljubica Bogetić

Foto: Privatna arhiva

 Ucenama decu činimo propračunatim

- Ukoliko im se bez dodatnog objašnjenja kaže - ako, budeš dobar dobićeš poklon od Deda Mraza, na taj način zapravo činite da postaju propračunati. Oni će se onda potrudi da budu dobri dok ne dobiju to što su naumili, dok im Deda Mraz ne donese šta žele ili iznenađenje kom se nadaju. To mogu da usvoje kao model ponašanja s vremenom i da onda samo i jedino budu poslušni i dobri kada procene da imaju neki interes, a ne zato što im je jasno da je to za njih korisno - ističe Bogetić.

Ona navodi da je važno da se deci uz zahtev da budu dobri objasni zbog čega je za njih to dugoročno korisno i da će to njima doneti manje sukoba sa ukućanima, lep osećaj kada dobiju pohvalu...

- Deca vole poklone, a praznici su vreme kada na različito vreme iskazujemo emocije. Pored toga što je važno da im, za njih na koristan način, ukažete zbog čega je važno da budu dobri, jednako je važno da praznike provedete sa njima.

To je vreme koje oni pamte i za koje vezuju lepe uspomene iz detinjstva. U tim monetima se na različite načine iskazuje ljubav, a to nije samo poklonima, već i zagrljajima i poljupcima, koji su za njih izuzetno važni - objašnjava Bogetić.

Upitana da li su ove generacije dece manje sklone da veruju u Deda Mraza, psiholog odgovara:

- Njima je naravno dostupnije mnogo toga zbog tehnologija i interneta. Ali većini dece manjeg uzrasta je zajedničko da veruju u Deda Mraza. Kada pređu na apstraktan način mišljenja shvate da je to zapravo bila još jedna bajka. U svakom slučaju, ako se na pravi način pristupi praznicima i poklonima kojima ćemo ih darivati, kao još jednom od mnogih vidova iskazivanja ljubavi, ja sam pristalica toga da deca veruju u takvu priču koja može da im donese mnogo toga korisnog, kao što je razvijanje mašte.

Podelite sa nama u komentarima šta vi mislite o ovoj temi. 

Video: Kako smiriti dete koje ne prestaje da plače? Ova mama ima trik, a njen snimak je videlo 2 miliona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima