≫ 

5 ideja kako da se sa decom zabavite na snegu: U ovim igrama uživaće cela porodica

Stigao je sneg i pravi je ternutak da u njemu uživate sa svojim mališanima

  • 1

Uživanje u zimskim čarolijama jedna je od omiljenih aktivnosti dece. Grudvanju, pravljenju snežnih anđela i Sneška Belića, sankanju ili klizanju neće odoleti ni jedno dete.

Ali, snežni dani vikenda naročito, mogu da budu idealan momenat za zbližavanje porodice, ako i roditelji  "probude" dete u sebi i pohrle sa svojim mališanima da uživaju u snežnoj bajci.

Ostavite sve kućne poslove, mobilne telefone, toplo se obucite i svi zajendo istrčite na sneg da uživate u radostima koje nam donosi godišnje doba u kome smo.

Donosimo vam pet zanimljivih ideja šta sve možete porodično da radite napolju i kako da se zabavite.

1.  Napravite drugačijeg Sneška

Najzabavniji deo igre na snegu je pravljenja Sneška, koga uglavnom formiramo valjanjem velikih gudvi snega za telo i glavu, ali je je njih ponekad teško podići i sačuvati da se ne raspadnu. Sneška možete da napravite i tako što ćete od manjih grudvi napraviti veliku gusenicu od pet, šest kugli spojenih u vijugavo telo. Tako će Sneško biti dovoljno nizak, pa će i mala deca moći da ga ukrase kako žele.

2. Upotrebite letnje kalupe za pesak

Da li ste nekada napravili zimski dvorac?  To možete da uradite vrlo jednostavno, ako upotrebite kalupe za pesak sa letovanje. Potrebno je samo malo mašte, dobre volje i ravna površina gde ćete zajedno s decom slagati različite oblike, a sneg je savršen za oblikovanje. Jednostavno i lako napravićete zamak Snežne kraljice, a vaši mališani biće oduševljeni.

klizanje zima sneg deca Foto: Pixabay

3. Vežbajte motoriku i gađanje

Poravnajte sneg, pa iscrtajte krug, dalje od njega postavite granicu sa koje se pogađa i  sa decom unutar kruga. Možete izmisliti neka svoja pravila poput tog da u centar kruga ubacite jednu manju grudvu koju bi trebalo da pogodite drugim. 

Pobednik je onaj ko pogodi, ili baci svoju grudvu najbliže onoj u krugu, a za njega možete da smislite i neku simboličnu nagradu.

4. Napravite mozaike u snegu

Iskoristite netaknute površine snega kao podlogu za mozaik. Sakupite suve grančice ili druge stvari, pa njima zajedno sa decom crtajte razne slike. Uživaćete i vi i vaši mališani, a rezultat će biti neverovatan. Vaši mališani biće očarani prizorom.

5.  Napravite iglo

Igrajte se Eskima. To će biti i zanimljivo i edukatvno. Ovo je posebno jednostavno uraditi ako ste već napravili veliku gomilu snega od čišćenja staza oko kuće ili zgrade. Onda već imate temelje za vaš iglo.

Od gomile snega napravite tunel i iskopajte rupe u koju ćete moći da se zavučete. Kućica koja podseća na one u kojima žive Eskimi za decu će biti prava radost.

Ako baš niste raspoloženi za kretaivne igrice uvek je dobro rešenje - uzmite kliska ispod miške ili sanke i otiđite sa vašim mališanima na najbliže uzvišenje, pa zajedno uživajte u spuštanju na snegu.

Video: Kao u bajci: Debeli snežni prekrivač u Hajd parku budi prazničnu euforiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA