≫ 

"U krevet do devet": Da li ćete pustiti decu da ostanu budna do ponoći? Odgovori mnogo govore o roditeljima

Roditelji su se i ovoga puta podelili u mišljenjima

  • 2
deca nova godina božić Foto: Unsplash/Christian Bowen

Da li ćete pustiti deci da budu budna do ponoći?

Pred nama je novogodišnja noć, a ovo pitanje postavili su mnogi roditelji. Na društvenim mrežama, kako to obično ide, mišljenja su podeljena. Jedni su strogi, drugi liberalni, a svima je zajedničko da žele da se pokažu kao dobri roditelji koji čine ispravno za svoje dete.

Da krenemo od onih što zastupaju princip "u krevet do devet" (napomena: svačije mišljenje se jednako uvažava). Komentari idu ovako:

"Nema šanse, deset sati maksimum, pa zajedno u krevet"

"Neću ih pustiti da ostanu budni do ponoći, previše su mali, najstarija 4 godine"

"Ne, devojčica šest godina zaspaće sama oko 21 sat, a beba od 11 meseci zna se... Ne znam ni ja hoću li biti budna do ponoći"

Iznenađenje ili ne, ali znatno je više onih koji će decu ipak pustiti da "vilene" do kasno. Ili, što možda zabrinjava, čija deca inače ostaju budna do kasno. Među takvim roditeljima je i pisac ovih redova čija ćerka, iako ima samo godinu i po dana, redovno ostaje budna do 22 i 23 sata. 

Ovo su komentari tih roditelja:

"Naravno, budna je i kad nije Nova"

"Budni smo svakako do posle ponoći"

"Ne, ne. Deca u 9 u krevet, pre toga bajka za laku noć... Inače nismo roditelji", ironično je napisala jedna majka. 

Iako i sama ne uspevam da se izborim s kasnim zaspivanjem deteta, ne mogu poreći da većina pedijatara ipak savetuje da deca legnu do devet sati. Da imaju rutinu koja je približno ista svakog dana i redovan san. Ali objasnite vi to bebi koja ima 19 meseci... 

Neki će reći, ne umete da postavite granice, morate biti stroži, deci je potrebna disciplina.

U svakom slučaju, jedna noć koju će provesti budni do ponoći, sigurno im neće naškoditi. 

A nama koji imaju "decu sove", ne preostaje ništa drugo nego da se nakon Nove godine vratimo ovoj borbi s vetrenjačama. Dok pokušavam da postavim granice i zauzdam nemirno dete, uvek se setim rečenice jedne stare majke koja je rekla: "lako je biti dobar roditelj dobrom detetu".

Uostalom, lepše je da u Novu godinu uđemo bez pridika. Roditeljstvo je dovoljno izazovno i teško i bez toga, a podrška umesto kritike sigurno će pomoći da se na tom putu bolje snađemo. Srećna vam Nova godina, kad god je dočekali sa svojim mališanima!

Video: Šta su Beograđani poželeli za Novu godinu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    31. decembar 2021 | 19:35

    Pa ja jos nemam dete, ali moja braca imaju klince. Oni im iskreno ne brane, ali klinci uvek zaspu oko 10

  • u krevet i pre 9

    1. januar 2022 | 01:36

    Kada tek rodjeno dete stavljas na vreme u krevet,ista rutina svaki dan,onda i sa 19 meseci i sa 3 godine ide na vreme a ne vileni do ponoci.Najjace su mi ove sto kazu objasni detetu od 19 meseci…Pa ko je koga tu rodio….Ako sa 19 m ne umes da postavis granice,pitacu te sa 19 godina sta ces…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA