6 razloga da imate bar jedan zajednički obrok u danu sa decom

Zajedničko obedovanje, tvrde psiholozi, jedna je od ključnih stvari koja razvija bliskost između članova porodice

  • 0
porodica, obedovanje, deca Foto: Shutterstock

Psiholozi već godinama tvrde da je jedna od glavnih tajni dobrog roditeljstva bar jedan zajednički obrok prilikom koga će porodica biti na okupu. To je nekada bio ručak, ali vreme u kome živimo, kao i obaveze roditelja i njihov poslovni raspored, najčešće učine da je to večera.

Međutim, zbog načina i tempa života ovaj "kult" zajedničkog obedovanja u mnogim porodicama potpuno je iščezao, pa svako jede kada mu obaveze to dozvole.

Stručnjaci ističu da to baš nije preporučljivo i da postoji najmanje šest razloga zbog kojih je zajedničko obedovanje važno za porodicu.

1. Deca uče lepo ponašanje

Deca oponašaju roditelje. Roditelji tokom zajedničkog obroka sa decom mogu najmlađima da pokažu svojim primerom kako pravilno da se ponašaju za stolom. Osim toga, kroz porodične obroke deca usavršavaju komunikacijske i socijalne veštine.

2. Deca iz porodica u kojima svi zajedno obeduju bolja su u školi

Deca koja jedu s roditeljima dobijaju bolje ocene od one koja jedu sama, pokazala je jedna studija. Pretpostavlja se da je to posledica toga što obroci koje roditelji poslužuju imaju veću nutritivnu vrednost, odnosno hranljiviji su i zdraviji.

3. Deca zdravije jedu

Po pravilu, zajedničko obedovanje dovodi do zdravijeg izbora hrane. S druge strane, obrok van kuće podstiče lošije navike u ishrani. Deca koja jedu zdrava i hranljiva jela imaju manju verovatnoću da će u tinejdžerskim godinama biti gojazna.

4. Deca se lakše otvaraju

Prijatno porodično okruženje i okupljanje za stolom pomaže deci i tinejdžerima da otvorenije razgovaraju o svojim osećanjima i situacijama kroz koje prolaze i daje im osećaj veće povezanosti sa ostalim članovima porodice, što je zapravo i najveća dobrobit ovog malog porodičnog rituala. Jedno istraživanje pokazalo je da su mladi koji su obedovali sa porodicom imali bolju komunikaciju sa roditeljima od njihovih vršnjaka koji to nisu činili.

5. Deca jačaju samopouzdanje

Okupljanje porodice oko stola za ručkom ili večerom stvara osećaj pripadnosti. To takođe podiže samopoštovanje dece zbog društvenog angažmana. Tinejdžeri koji jedu u društvu porodice su na kraju manje depresivni, jer im je lakše da se "otvore" i razgovaraju sa svojim najbližima.

6. Deca postaju samostalnija

Roditelji decu mogu uključivati i u pripremu obroka. Odlazak u kupovinu, planiranje obroka ili kuvanje odlični su načini da naučite decu da budu samostalnija, kažu psiholozi. Osim toga, na ovaj način deca uče od roditelja šta i kako da odaberu kada je u pitanju pripremanje hrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA