• 1

7 razloga da što češće grlite decu: Zagrljaji mališane čine zdravijim i srećnijim

Lekovitnost zagrljaja za decu je dokazana u psihologiji, a benefiti su brojni

 • 1
Deca, dete, roditelji

Foto: Pixabay

Psiholozi kažu da su zagrljaju roditelja i dece lekoviti i da mališanima donose brojne benefit.

Osim što zagrljaji pomažu ljudima da oko sebe šire ljubaznost, dobre vibracije i stvaraju snažne veze, postoji još bar stotinu razloga zbog kojih je poželjno što češće grliti decu, piše Brightside.

 

1.Zagrljaju stvaraju srećniju decu

Psihološki učinak zagrljaja je neverovatan. Ne samo da podiže nivo samopouzdanja kod dece, nego im pomaže i da budu optimističniji i bolje raspoloženi. Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana sa prevazilaženjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje veština i optimizam.

Deca koju redovno grle roditelji osećaju se srećnije i voljenije od onih mališana kojima su zagrljaju uskraćeni.

 

2. Deca se uče empatiji

Zagrljaj pomaže roditeljima i detetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razmenjuju osećanja. Ova razmena energije detetu pokazuje vrednost empatije. Na taj način deca uče da razumeju kako se drugi osećaju. Zagrljaj je i dobra lekcija kojom ćete detetu pokazati šta znači saosećati sa ljudima i voleti ih.

 

3. Zaustavlja afekat

Mnogi roditelji čija djeca proživljavaju afektivna stanja pitaju se nagrađuju li zagrljajem njihovo loše ponašanje. Ali ako niste znali, zapravo je suprotbo: zagrljaj im pomaže da se bolje kontrolišu.

Hormon ljubavi, oksitocin, oslobađa se kad grlite dete i omogućava mu da se smiri i pobedi teskobu. Zagrljaj pomaže i kod sukoba supružnika da se bolje nose sa nesuglasicama, pa je to dobro imati na umu kad se sledeći put posvađate.

 

4. Stvara sposobniju decu

Deci su za razvoj potrebni različiti senzorni nadražaji.. Ključan je fizički dodir i kontakt sa kožom. Dr Set Polak i njegove kolege psiholozi na centru Veismen na Univerzitetu Viskonsin‐Madison napravili su istraživanja u kojma su porediliusvohenu decu iz domova za nezbrinute mališane sa decom koja su odrastala u stabilnim prodicama.

srećna porodica, roditelji deca, ćerke, stan, useljenje, dom,

Foto: Shutterstock

U prvoj grupi motorika kod dece je zaostajala, pa su zbog nedostak taktilne interakcije, kao i sporiji kognitivni razvoj. U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije tokom 10 dana kod dece iz domova za nezbrinutu decu pomoglo u razvoju potencijala i sazrevanju navika pa mališani postali aktivniji.

 

5. Deca rastu od zagrljaja

Iako zvuči čudno, zagrljaj pomaže deci da rastu. Naučnici su su otkrili da su deca kojoj nedostaju taktilni nadražaji sporije rastu od onih mališana koje roditelji redovno grle. Objašnjenje za taj fenomen je jednostavno.

Tokom zagrljaja telo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni učinak na organizam, a između ostalg podstiče i hormone rasta.

 

6. Deca koju roditelji često grle su zdravija

Hormon oksitocin ne deluje samo na rast, nego i na bolji imuni sistem. On doprinosi bržem zaceljivanju rana i smanjuje upalne procese. Ima i snažan psihološki učinak, jer se deca zbog njega lakše nose sa različitim tipovima stresa.

 

7. Stvara snažne veze s roditeljima

Zagrljaj podstiče poverenje koje je neophodno za stvaranje kvalitetne veze s roditeljima, ali i drugim ljudima. Oksitocin smanjuje strah i podstiče poverenje prema drugima. Deca se osjećaju sigurno, prihvaćeno i zaštićeno, a uz sve to se stvara snažnija veza s roditeljima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mjesec

  7. april 2022 | 09:30

  Djecu uvijek treba grliti i ljubiti jedino tako stvaraju se pravi normalni i zdravi ljudi 😇😇😇😇

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok