Kako da se izborite sa strahovima zbog dečjih bolesti i pomognete svojim mališanima

- Strahovi i anksioznost su normalna stanja roditelja čija deca imaju bilo kakav zdravstveni problem - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović

  • 0
dete i majka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Psiholozi kažu da je jedan od najvećih strahova većine roditelja situacija kada se dete razboli i kada se oni koji brinu o njemu osećaju bespomoćno.

Posebno u vreme pandemije i sezone različitih virusa, a i u hladnija godišnja doba, gotovo da nema deteta koje se ne suoči sa nekom viremijom ili prehladom.

Ma kako da je ona teška za decu, koja je često podnose mnogo lakše nego odrasli, mnogi psiholozi su skloni da tvrde da situaciju dodatno komplikuju sasvim prirodni i normalni roditeljski strahovi i anksioznost.

Posebno je, kako navode, kod dece mlađeg uzrasta važno da roditelji iskontrolišu svoje ponašanje, jer deca kao sunđeri upijaju svaku našu emociju, a naročito strahove.

- Deca imaju neverovatnu moć da osete emotivna stanja kroz koja prolazite čak i onda kad se svim silama trudite da ih sakrijete - kaže za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

Naši strahovi loše utiču na decu

Naša sagovornica dodaje da su strahovi i anksioznost normalna stanja roditelja čija deca imaju neki zdravstveni problem, ma koliko da je on trenutan.

- Međutim, ma kako da je to razumljivo, važno je imati na umu da će deci naši strahovi odmoći mnogo više nego što mi možemo i da zamislimo.

Ako na primer dete ima temperaturu, pored toga što se oseća slabo, ako oseti da je roditelj uplašen zbog njegovog stanja, to će ga dodatno uznemiriti, što može da utiče i na teže somatske manifestacije akutne bolesti - navodi terapeutkinja.

Ona ističe da je vrlo čest slučaj u terapeutskoj praksi da roditelji dece koja imaju viremije i neka prolazna stanja budu uplašeniji od onih roditelja čija deca imaju ozbiljnije zdravstvene tegobe.

devojčica dete bolesno prehlada Asimptošta? / Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

- I to je donekle razumljivo, ali ma kako da se učini neprijatno, potvrđuje tezu da je anskioznost pomalo sebično stanje roditelja. Roditelji dece sa teškim oboljenjima su prinuđeni da budu fokusirani na decu i na to da se izbore sa svojom decom, kao njihova podrška, za bolje zdravstveno stanje i ozdravljenje i nemaju vremena za lične strahove i anksioznosti ili su ih jednostavno stavili u drugi plan.

Kada je u pitanju neka akutna infekcija kod dece, roditelji zdrave dece nisu se suočavali često sa takvim stanjima to im je nepoznat teren, pa je onda i logično da se javlja strah od nepoznatog - objašnjava ona.

Kako pomoći i deci i sebi 

Sagovornica Telegrafa navodi da u tim situacijama, kada je reč o akutnim stanjima, roditelji, a naročito majke imaju osećaj da su "izgubile kontrolu nad situacijom", što zapravo dovodi do anksioznosti.

- Bez obzira na sve, jedan stari psiholog je davno rekao da je prirodno da su mame i tate anksiozni, jer je roditeljstvo mnogima nov i nepoznat teren, a to je posebno naglašeno u nekim situacijama poput dečijih bolesti ili separacija. 

- Važno je da roditelji rade na tome da shvate da preterana brižnost i strahovi sputavaju decu, a da naročito mogu da budu štetni kada su mališani u promenjenim stanjima i situacijama, kao recimo, eto, neka akutna bolest ili neka stresna situacija poput polaska u vrtić, što je opet posebna tema - ističe psiholog.

Upitana kako roditelji mogu i deci i sebi da olakšaju ovakve situacije, ona je kazala:

- Roditelji mogu da rade na kontrolisanju strahova, da se anksioznosti rešavaju kroz neke aktivnosti. Recimo, da odagnate brigu i strahove i razmišljanje o njima, čitajte detetu neku knjigu i uživajte s njim u tim momentima. Uživanje, a i korist će biti veća i za njega i za vas. Zagrlite ga i pomazite, jer to daleko lekovitije utiče na njegovo opšte stanje i ozdravljenje - savetuje Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA