≫ 

5 načina koji će vam pomoći da deca jedu hranu koju manje vole: Rešenje je jednostavno

Mnogi roditelji smatraju velikim problemom to što deca neće da jedu ili odbijaju neku vrstu hrane

  • 0
dete, povrće, zdrava hrana Foto: Shutterstock

Za decu je najvažnije, kada je hrana u pitanju da nauče da slušaju svoje telo i prepoznaju da su gladni.

Međutim, mnogi roditelji smatraju velikim problemom to što deca neće da jedu ili odbijaju neku vrstu hrane.

Kao bebe, mnogi mališani nisu probirljivi, pa prihvataju ukuse koji im se ponude, ali sa godinama neki postaju selektivni, pa su skloni da odbijaju određene ukuse i različitu hranu.

Pedijatri, ali i nutricionisti tvrde da deca uglavnom u određenim uzrastima ne jedu neku hranu jer njihov organizam nema potrebu za njom.

Postoji, ipak, pet načina da "pobedite" dečju izbirljivost kada je hrana u pitanju.

1. Preispitajte navike

Dajte detetu malu šoljicu mleka kad dođe vreme za jelo. Ako prvo popije mleko, uz obrok mu osigurajte malu količinu vode, a zatim opet šoljicu mleka. Ako vaše dete više voli da pije nego da jede, poslužite mu uz doručak šejk u koji ćete staviti zdrave namirnice.

Zahtevajte od njega da ispoštuje vreme koje bi trebalo da provede za stolom, a da bi se lakše dete naviklo, to vreme ograničite na od pet do sedam minuta u početku.

Pokušajte da ga motivišete da proba hranu koju servirate za obrok.

2. Od obroka napravite zabavno iskustvo

Mala deca posebno su osetljiva na hranu koju im nudite na nove ili neočekivane načine. Kako biste jela učinili primamljivijima, rasporedite ih u privlačne šarene činijice ili tanjire, koji će njima biti zanimljivi.

Deca vole da jedu prstima, pa sve što je malo veće, isecite na manje komadiće i zalogaje koje mogu sami da pojedu kako bi im bilo što zanimljivije.

3. Uključite decu u pripremanje hrane

Dopustite svom detetu da bira voće i povrće za obroke, povedite ga sa vama u prodavnicu ili na pijacu. Podstaknite dete da isprobava razna jela na različite načine.

Ako se to ne dogodi prvi, drugi ili čak deseti put, nemojte odustajati. Zabavljajte se s njim u kuhinji, a možete se i igrati - neka on bude vaš mali pomoćni kuvar. To će detetu biti zanimljivo.

porodica, obedovanje, deca Foto: Shutterstock

4. Prilagodite im teksturu hrane

Možda se neće osećati prijatno dok jedu neku hranu, jer su im zubi i mišići vilice još u razvoju. Zbog toga deca nekada odbacuju određenu hranu. Olakšajte im tako što im nećete davati cele komade nego ih stavite u blender.

Pripazite posebno na način na koji spremate meso. Neka meso bude mekano i  neka se topi u ustima.

5. Nemojte očajavati ako dete odbija da jede

Nemojte da se ljutite kada dete neće da jede. Za decu je korisno da nauče da slušaju svoje telo i da prepoznaju glad.

Možda za ručak ne žele velike obroke jer nisu gladni, doručak im je bio obilniji. Nemojte pritiskati ili kažnjavati dete kada ne želi da jede, to može da stvori kontraefekt i još veći otpor ka hrani, piše Pink Villa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA