Znaci emocionalnog zanemarivanja dece: Za dete nije dovoljno samo da je nahranjeno i čisto

- Emocionalno zlostavljanje i zanemarivanje narušava detetovo samopoštovanje i samopouzdanje - kaže psiholog Marija Ristić

  • 0
Nasilnik napadač devojčica dete plače uplašena strah nasilje Foto: Shutterstock

Roditelji vrlo često nisu svesni da određena njihova ponašanja predstavljaju zanemarivanje dece, koje na  razvoj ostavlja nesagledive posledice.

Kada se kaže zlostavljanje dece, obično se misli na fizičko kažnjavanje, o čemu se najviše i govori. Međutim, postoji i emocionalno zlostavljanje ili zanemarivanje koje ostavlja dubok uticaj na mentalni razvoj deteta.

Uskraćivanje ljubavi i podrške, odbijanje, kritikovanje, pretnje, omalovažavanje i prozivanje su oblici emocionalnog zlostavljanja, a njihov uticaj vidljiv je i u odraslom dobu, smatraju psiholozi.

- Emocionalno zlostavljanje nekada može da proizevde dalekosežnije i veće posledice na razvoj deteta od fizičkog - kaže za Telegraf psiholog Marija Ristić.

Ona dodaje da ovaj vid zlostavljanja često može da utiče u odraslom dobu na lične odnose osobe koja je u detinjstvu zlostavljana i zanemarivana. Takođe, može da ostavi traga na neuspeh u karijeri, ali i na kasnije odnose sa decom, kada osoba koja je zlostavljana formira svoju porodicu.

Emocionalno zlostavljanje ponekad koegzistira s fizičkim zlostavljanjem, seksualnim zlostavljanjem ili zanemarivanjem i jedan je od oblika zlostavljanja koje je najteže prepoznati.

- Emocionalno zlostavljanje i zanemarivanje narušava detetovo samopoštovanje i samopouzdanje. Iako je emocionalno zanemarivanje teško vidljivo na prvi pogled, ono je zapravo uobičajeno u većini porodica, a problem je u tome što većina roditelja to ne prepoznaje i ne percipira kao problem - objašnjava psiholog.

Naša sagovornica navodi da se vrlo često u našoj kulturi i dalje sa zadovoljenjem potreba deteta identifikuje to da dete bude nahranjeno i čisto i da se na tome završava ideja pojedinih roditelja o potrebama deteta.

- Međutim, to baš i nije tako. Deca imaju potrebu da budu voljena i mažena; da im se pokazuju emocije i da ih roditelji podržavaju - kaže Ristić.

Dete devojčica strah plač Foto: Shutterstock

Emocionalno zanemarivanje stvara nesigurnu decu

Jasni znaci da roditelj zanemaruje emocionalne potrebe deteta su, kako kaže psiholog, ti što roditelj ne reaguje na emocije deteta, zanemaruje kako se ono oseća, ne provodi vreme sa detetom...

- Roditelj koji emocionalno zanemaruje dete sklon je da ga uvek kritikuje; ne zanima se za život deteta, za to šta mu se dešava i ne prepoznaje ako je detetu potrebna pomoć. Takvi roditelji fokusirani su isključivo na greške koje dete pravi i stalno o njima pričaju - ističe ona.

Deca koja rastu u takvim porodicama i uz ljude koji ih odgajaju i vaspitavaju na taj način stroga su prema sebi, imaju nizak nivo samopoštovanja i samopouzdanja, krive sebe za svaki neuspeh i plaše se odbijanja.

- Taj strah od odbijanja vrlo često kasnije donosi im probleme u partnerskim odnosima, pa su skloni da beže od vezivanja i ozbiljnih veza. Deca koja su tako odrastala, najčešće, ma kako da su dobra u poslu koji rade, nemaju dovoljno vere u sebe da to istaknu. Povučena su i stidljiva i njihovi rezultati prolaze nezapaženo - kaže Ristić.

Ona navodi da je za roditelje veoma važno da uoče greške koje prave kada je u pitanju vaspitanje deteta i emocionalno zanemarivanje, jer je to jedini put da dete izraste u emocionalno stabilnu odraslu osobu.

- Obaveza i odgovornost odraslih i nas kao roditelja je da detetu pružimo podršku, toplinu i ljubav, kao i mogućnost da dete ostvari svoje snove i izraste u sigurnu, zdravu i uspešnu odraslu osobu - poručuje psiholog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA