Vreme čitanja: oko 6 min.

Završna manifestacija "Dana ranog detinjstva" 31.08. na Kalemegdanu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Dani ranog detinjstva posvećeni razvoju govora i empatije ulaze u završnicu

  • 0
Dan ranog detinjstva Foto: Promo/ Goran Srdanov

Manifestacija "Dan ranog detinjstva" u organizaciji udruženja ŽUTE PATALONE ove godine se po treći put održava u proširenom formatu pod nazivom DANI RANOG DETINJSTVA.

Tokom celog avgusta Žute Patalone su u saradnji sa partnerskom organizacijom "Happymamma" - Centrom za dobrobit porodice i timom logopeda održale Dane ranog detinjstva na nekoliko lokacija u Beogradu. Dani ranog detinjstva ulaze u svoju završnicu, a glavni događaji nas očekuje u Kalemegdanskom parku, na sam Dan ranog detinjstva 31.08.2023. Centralna tema ovogodišnjih Dana ranog detinjstva jesu razvoj govora, komunikacije i empatije. Dane ranog detinjstva 2023 podržavaju brendovi ROSA i neXt, dajući podršku roditeljima i najmlađima.

Dan ranog detinjstva Foto: Promo/ Goran Srdanov

Program se sastoji od 2 dela:

  • razvojno savetovalište za malu decu (razvoj govora i celokupni razvoj) do 3 godine koji vodi tim logopeda Žute patalone na čelu sa Zoranom Škarom i centrom "Logospektra" i
  • radionica za razvoj empatije koji vodi "Happymamma – Centar za dobrobit porodice". U pitanju su radionice Emocionalne inteligencije – EmoMe za decu od 4 do 11 godina. Radionice traju po 45 minuta i biće održane po 2 na svakom od događaja.

Tim logopeda projekta "Montesori jezik" kreirao je priručnik za pravilan razvoj govora koji obrađuje teme: razvoj govora kod bebe, razvoj govora do 3. godine, razvoj govora od 3 do 6 godina, knjige za bebe, knjige za malu decu, knjige za decu od 3 do 6 godina, učenje slova, priprema za pisanje, priprema za čitanje, pričanje priča, pesme i muzika

Grupa psihologa u Happymamma centru, razvila je program razvoja emocionalne inteligencije EmoMe za decu od 4 do 16 godina, koji se zasniva na petofaktorskom modelu razvoja emocionalne inteligencije i sastoji se iz 5 različitih blokova: samospoznaja, samokontrola, samomotivacija, empatija i društvene veštine.

Dan ranog detinjstva Foto: Promo/ Goran Srdanov

Događaj se održava na Dečijem igralištu na Velikom Kalemegdanu u četvrtak, 31.08.2023. od 17.30 do 19.30 h. U pitanju je manje igralište, levo od Paviljona Cvijeta Zuzorić, ako posmatramo od Knez Mihailove ulice. Tačna lokacija se može videti na društvenim mrežama Žute Patalone.

Povodom Dana ranog detinjstva, letak "10 saveta za pravilan razvoj govora" kao i materijal za razvoj emocionalne inteligencije biće distribuirani besplatno svim učesnicima manifestacije, kao i članovima zajednice Žute Patalone i Happymamma.

Dan ranog detinjstva Foto: Promo/ Goran Srdanov

U slučaju kiše, događaj se otkazuje i biće obeležen online, uz podelu materijala za razvoj govora i empatije.

Manifestacijom "Dan ranog detinjstva" udruženje "Žute Patalone" želi da skrene pažnju javnosti na važnost formativnog perioda - prvih 1000 dana je presudno za čovekov život. Ali, razvoj deteta u odraslu osobu traje do 24. godine, verovala je Marija Montesori. Zato smo ove godine dali dodatnu podršku i školskoj deci.

-Mi smo zbog aktuelnog konteksta i nemilih događaja koji su se desili u Srbiji, odlučili da manifestaciju Dan ranog detinjstva proširimo upravo tako da pružimo priliku i starijoj deci da dobiju konkretna znanja iz oblasti koja je postala najvažnija za vaspitanje i obrazovanje, a to je EMPATIJA.

Prvi Dan ranog detinjstva održan je 31.08.2021. godine u Beogradu. 31.08. je izabran za datum manifestacije jer je to datum rođenja Marije Montesori, reformatorke obrazovanja i borca za dečja prava.

Dan ranog detinjstva Foto: Promo/ Goran Srdanov

"Dete je nada i obećanje za čovečanstvo" Marija Montesori

Udruženje Žute Patalone je osnovano 21. aprila 2021. godine. Osnovni ciljevi udruženja su skretanje pažnje javnosti na značaj ranog detinjstva, iniciranje daljih istraživanja fenomena detinjstva, popularizacija Montesori pedagogije i podsticanje društveno odgovorne komunikacije namenjene dobrobiti dece i pojedinca.

Najvažniji projekti su iniciranje Dana ranog detinjstva, pokretanje Instituta za proučavanje detinjstva, Festival društveno odgovorne komunikacije KAMPANJE SA SVRHOM, godišnja smotra društveno odgovornih igračaka IGRAČKE SA SVRHOM, Besplatno logopedsko savetovalište, Finansijska pismenost za najmlađe i Razvijanje ekološke svesti kod najmlađih.

Happymamma centar za dobrobit porodice pruža kompletnu podršku roditeljima i svima onima koji se staraju o deci. Naši edukativni programi podstiču unapređenje znanja i upoznavanje sa najnovijim i visoko kvalifikovanim edukativnim principima koje možete primenjivati na svojoj deci. Naš fokus je usmeren na razvoj emocionalne inteligencije kod dece, kao i poboljšanje fokusa i koncentracije.

Dan ranog detinjstva Foto: Promo/ Goran Srdanov

Održavamo online i uživo treninge koje pokrivaju različlite teme iz oblasti roditeljstva – od podrške onima koji su prvi put roditelji, do fantastičnih radionica namenjenih unapređenju života mama koje neumorno posvećuju sve svoje vreme deci i porodici.

Program stručnih obuka namenjen je svim licima koja žele da se usavršavaju na polju razvoja dece. Svet Montesori pedagogije, kurs prve pomoći sa fokusom na decu, obrazovanje dadilja, EmoMe program za razvoj emocionalne inteligencije i ostali programi koje organizujemo sa našim partnerima iz regiona, donose u Srbiju najsavremenije alate za rad sa decom.

Tim logopeda Montesori jezik

Period ranog detinjstva je od presudnog značaja za razvoj detetovih govorno-jezičkih sposobnosti. Razvoj govora, jezika, komunikacije počinje još dok je dete u stomaku, a nastavlja se tokom prvih godina života. S obzirom na to da mozak dece u ranom periodu sadrži veliki broj neurona, neophodna je adekvatna stimulacija kako bi se veze u mozgu izgradile. Interakcije roditelja i dece treba da budu praćene govorom od najranijeg perioda. Na ovaj način stvaramo prve, pravilne govorno-jezičke modele, od kojih će zavisiti i dalji detetov kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj.

Dijana Stojanović, master defektolog-logoped, pedagog senzorne integracije i Marte Meo praktičar, tokom dugogodisnjeg radnog iskustva sa decom na prevenciji, dijagnostici i tretmanu govorno-jezičkih poremećaja koristi principe senzorne integracije i Marte Mea, ističući važnost ranog započinjanja tretmana kao i obučavanja roditelja i njihovog uključivanja u proces tretmana.

Milica Dragićević, master logoped, senzorno-integracioni pedagog, direktor i osnivač logopedskog centra @logospektra, u radu koristi multidisciplinarni pristup koji se bazira na principima bihejvioralne metode i tretmanu senzorne integracije. Smatra da je rana intervencija imperativ, jer su rezultati neuporedivo bolji ukoliko se sa tretmanom počne što pre.

Aneta Jašarević, master logoped s iskustvom u radu s decom s kašnjenjem i odstupanjem u govorno-jezičkom razvojnom toku različite etiologije, u svom radu zadržava principe humanog, pozitivnog i individulnog pristupa prema detetu i porodici deteta u tretmanu. Praktičar je Marte Meo metode i naglašava važnost dobre procene kvaliteta komunikacije kao i ranog i pravovremenog reagovanja na prve znake kašnjenja.

Zorana Škara, master logoped, IAIM instruktor za masažu beba i Marte Meo praktičar. Osnovni cilj njenog rada jeste pružanje podrške roditeljima u ranoj stimulaciji razvoja dece. Akcenat stavlja na savetodavni rad sa roditeljima, usmeren kako na prevazilaženje govorno-jezičkih poremećaja kod dece, tako i na jačanje njihovog samopouzdanja i kompetentnosti.

Dani ranog detinjstva Foto: Promo

"Brend Rosa – svežina prirodnog izvora, uvek uz tebe"

ROSA podržava DANE RANOG DETINJSTVA u skladu sa svojom posvećenošću roditeljstvu i dobrobiti najmlađih.

Jedna od prirodnih mineralnih voda Rosa, potiče sa obronaka planina Vlasine, na visini od čak 1550 metara i flašira se u svom izvornom obliku.

Ovaj kraj poznat je po planinskim izvorima koji se formiraju na velikim nadmorskim visinama od preko 1.500 metara gde se kroz pukotine Vlasine godinama odvija najfinija filtracija voda.

Kvalitet ovih izvora leži pre svega u činjenici da je mogućnost zagađenja voda na ovim visinama, često „iznad oblaka“, praktično isključena, pa ih fizičke osobine i hemijski sastav preporučuju za korišćenje kao vode najviše kategorije.

Deca će uživati, u društvu svojih novih drugara, osvežavajući se prirodnom niskomineralnom negaziranom Rosa vodom koja je najbolja za njihov pravilan rast!

neXt – Voće pokreće

neXt sokovi su jedan od najprepoznatljivih domaćih brendova sa tradicijom dužom od 20 godina.

Bogati vitaminima i hranjivim sastajcima, neXt sokovi su kroz godine rasli sa svojim potrošačima i danas nude širok spektar visokokvalitetnih napitaka za svaku priliku – od prirodnih voćnih sokova neXt Premium i Classic koji osvežavaju čitave porodice, neXt JOY voćnih napitaka za tinejdžere, neXt Bući-Bući koji je posebno namenjen našim najmlađim potrošačima, te i najnoviji podbrend neXt Limunade koji pored svojih tri postojećih ukusa (limun, limun-nana i limun zova) ove godine postaje bogatiji za još jedan ukus – limun jagoda bez šećera, za one potrošače koji žele osvežavajući voćni napitak sa 0 kalorija.

Vođeni sloganom "Voće pokreće" neXt nastoji da bude pozitivna promena u danu svakog potrošača kome je potrebna dnevna doza voćne energije.

Propolis Books će povodom DANA RANOG DETINJSTVA podeliti knjige "Radosno dete" i "Montesori od početka".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA