"Tražimo najukusniji praznični recept!" konkurs: Snežana Knežević - Slani kuglof Zlatiborac (FOTO)

Pokaži svoje kulinarsko umeće, koje će te s Zlatiborcem odvesti na Zlatibor!

  • 0
Foto: Snežana Knežević

Sastojci:

- 2 komada većih jaja

- 50 g prazi luka (samo zeleni deo - na kockice)

- 50 g bebi krastavčića (na četvrtine)

- 1 crvena barena paprika (na kockice)

- 100 g belog sira u kocki (krupnije izmrvljen)

- 100 g kačkavalja (na kockice)

- 100 g svinjske pečenice Zlatiborac (na kockice)

- 1 puna kašika kisele pavlake

- 1 kašika suvog vlašca

- 50 g mariniranih šampinjona (na listiće)

- soli po ukusu

- 2 kesice praška za pecivo

- 2 šoljice mekog pšeničnog brašna (1,5 dl)

- 1 šoljica belog integralnog kukuruznog brašna

- 3 dl jogurta

- 1,5 dl maslinovog ulja

I još je potrebno:

- 7-8 listova svinjske pečenice Zlatiborac

- 150-200 g Zlatiborac dimljena slanina u zaštitnoj atmosferi

- svež peršunov list za ukrašavanje

Foto: Snežana Knežević

Priprema: 

Pripremite sve namirnice kako je navedeno u sastavu recepta.

U silikonski kalup za kuglof stavite na dno listove svinjske pečenice Zlatiborac. Zatim obložite kalup u krug listovima Zlatiborac dimljene slanine u zaštitnoj atmosferi tako što će te listove stavljati da se naslanjaju i na sredinu i na krajeve kalupa. Ovako pripremljen kalup ostavite sa strane.

U dublju činiju stavite prazi luk, bebi krastavčiće, papriku, beli sir, kačkavalj, svinjsku pečenicu Zlatiborac, marinirane šampinjone, kiselu pavlaku, suvi vlašac i jaja.

Sve promešajte i sada dodajte oba brašna, so i prašak za pecivo. Ponovo sve promešajte.

Ulijte jogurt i maslinovo ulje. Sjedinite sve u gusto testo.

Kalup za kuglof stavite na plitki pleh od rerne, da bi bilo stabilnije, i sada lagano kašikom ubacujte testo u kalup za kuglof koji ste obložili svinjskom pečenicom Zlatiborac i Zlatiborac dimljenom slaninom u zaštitnoj atmosferi.

Napunite kalup ali neka vam krajevi dimljene slanine Zlatiborac malo vire iznad testa.

Dok pripremate testo uključite rernu na 200 C stepeni sa ventilatorom, da se zagreje.

Kada kuglof stavite u rernu smanjite temperaturu na 160 C stepeni i pecite oko 60 minuta.

Za svaki slučaj proverite da li je pečen uz pomoć dužeg štapića koji treba da ostane suv kada ga izvadite iz testa.

Izvadite kuglof iz rerne i ostavite desetak minuta da se prohladi.

Kuglof okrenite uz pomoć tanjira na kojem će te servirati. Stavite tanjir preko i preokrenite.

Lagano skinite silikonski kalup.

Slani kuglof ukrasite krupno iseckanim peršunom. Ostavite da se dobro prohladi. Seći slani kuglof Zlatiborac na parčiće željene veličine i poslužite kao toplo predjelo.

Uživajte, prijatno!

Foto: Snežana Knežević

Želiš da osvojiš vikend za dvoje na Zlatiboru? Prijavi se na konkurs “Tražimo najukusniji praznični recept!”

Praznična euforija je uveliko počela. Glavni sastojak svakog praznika je lepa trpeza sa ukusnim đakonijama. Tim povodom Zlatiborac i Telegraf te pozivaju da i ti učestvuješ u nagradnom konkursu pod nazivom Tražimo najukusniji praznični recept!” i podeliš sa nama svoju kulinarsku tajnu. Najvrednije i najvičnije od vas ćemo obradovati putovanjem na Zlatibor i pokloniti im omiljene proizvode.

Pokaži svoje kulinarsko umeće, koje će te s Zlatiborcem odvesti na Zlatibor!

Pošalji nam fotografiju, recept sa Zlatiborac proizvodom i komentar zašto je baš tvoj recept zaslužio titulu najboljeg jela za prazničnu trpezu na mejl: posaljirecept@telegraf.rs a mi ćemo ih objaviti na našem portalu. Najkreativniji recept i komentar po oceni našeg žirija osvajaju vikend na Zlatiboru za dve osobe a dva drugoplasirana ukusan paket Zlatiborac proizvoda.

Konkurs je otvoren do 15.01.2019. do 23:59. a pobednike ćemo proglasiti 21.01.2019.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA