≫ 

U avionu postoje skrivene 4 stvari koje bukvalno mogu da vam spase život - evo šta je u pitanju i gde se nalaze

Većina putnika zna za maske sa kiseonikom i pojaseve za spasavanje, ali ova četiri dodatka na avionu vam niko ne spominje

  • 6

Mnogi imaju fobiju od letenja uprkos statistikama koje kažu da je ovo najbezbedniji način putovanja.

Bratstvo sve jače: Srpski i ruski piloti razmenjuju iskustva tokom letačkih vojnih vežbi (FOTO)

Hodali su po staklenom mostu 1.000 metara od zemlje, a onda je on počeo da puca na svakom koraku i počela je borba za goli život - ali najveće iznenađenje je tek usledilo (VIDEO)

EKSKLUZIVNO! NOVI SKANDALOZNI SNIMCI: Ceo izveštaj o tajnim sefovima, zabranjenim pozajmicama, neprebrojanom novcu u Hramu Svetog Save (VIDEO) (DOKUMENTI)

Zapravo, jedna od tri odrasle osobe je anksiozna u vezi letenja ili ga se boji, pokazalo je nedavno istraživanje. Ono je pokazalo da je 73% ispitanika uplašeno zbog mogućih tehničkih problema tokom leta, ali postoji mnogo sigurnosnih dodataka kojih putnici uopšte nisu ni svesni.

Dok većina putnika zna za jakne za spašavanje i maske sa kiseonikom, mnogi nisu ni svesni drugih skrivenih dodataka koj su namenjeni njihovoj sigurnosti.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Da li ste znali da u svakom prozoru aviona postoji mala rupica koja vam može spasiti život? Imati rupu bilo gde na avionu je loše zbog razlike u pritisku u kabini i napolju. Ova rupica postoji kako bi se pritisak regulisao i poznata je pod nazivom „dišaljka“. Ona nam pomaže da se ne onesvestimo kada se popnemo na visinu od preko 10.000 metara.

Mnogi avioni imaju skriveni rukohvat. On može da se koristi u slučaju turbulencija kako bi putnici uspeli da ostanu na svom mestu.

Tu je i skriveno dugme koje može da vam učini putovanje još udobnijim. Dugme koje se nalazi ispod rukohvata podiže ga i omogućava vam da se malo više protegnete u sedištu. Napravljeno je kao sigurnosna mera kako bi putnici mogli brže da pobegnu i koristi ga posada kako bi lakše smestili putnike sa posebnim potrebama u njihovim sedištima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Boja aviona kojim letite bitnija je nego što mislite. Možda se nikada niste pitali zašto je to tako, ali postoji razlog zašto je većina aviona bele boje. Bela boja omogućava da se lakše vide neki kvarovi kao što je curenje ulja ili goriva, pukotine i ostali kvarovi koji mogu da utiču na bezbednost putnika.

Takođe, čine da lakše uočimo avione na nebu. Ako biste avion obojili nekom bojom, on će onda više sunca da privuče i da se ugreje više nego što treba, a to mora po svaku cenu da se izbegne.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zidar

    12. oktobar 2017 | 09:26

    Ala lupetate. Kada se avion sruši, znate koliko će vam pomoći rupica na prozoru, rukohvat i boja aviona?! Nemojte biti smešni.

  • DARKO 100%

    12. oktobar 2017 | 09:34

    Avionu slomicu ti krila da neletis ona bi tu bila✈

  • Milojko

    12. oktobar 2017 | 13:04

    Ne volim tu vrstu prevoza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA