≫ 

Ukoliko se vrata kabine otvore tokom leta - možete da uradite samo jednu stvar kako bi se spasili

U ovoj, ne tako čestoj situaciji, putnici bi morali da se bore za svoje živote

  • 3

Ukoliko se palšite letenja verovatno ste u glavi prošli sve jezive scenarije koji mogu da vam se dese dok se nalazite hiljadama metara iznad zemlje, bez mogućnosti da puno toga uradite kako biste u slučaju nesreće spasili svoj i tuđe živote.

Objavljeno koje su najbezbednije avio-kompanije na svetu kao i one koje treba izbegavati

Situacija za zabrinutost ima, ali retko kada se dese što je za utehu svim putnicima kojima je letenje prava noćna mora. U izuzetno retkim slučajevima dešavalo se da se vrata za izlaz otvore, a putnici imaju sreće ako iz te situacije izvuku živu glavu.

Foto: Pixabay

Ako se vrata kabine tokom leta otvore, onda u kabini dolazi do promene pritiska. Veliki broj ljudi izgubio bi živote za samo pola sekunde. Sve što nije obezbeđeno sigurnosnim vezama i pojasevima, kada su u pitanju ljudi, bilo bi u ovakvoj situaciji isisano napolje zbog razlike u pritisku.

Male su šanse da biste mogli da preživite pad iz aviona što zbog velike visine, a što zbog nedostatka kiseonika u vazduhu u kome biste se našli. Čak ni oni koji bi imali tu sreću da su vezani u momentu otvaranja vrata preživeli bi traumu i povrede.

Foto: Pixabay

Promena pritiska dovela bi do problema u upravljanju avionom pa bi čak i u slučaju da se letelica održi na kursu putnici morali da se bore za život. Kako biste mogli da dišete potrebno je da se odmah latite maski za disanje. Nedostatak kiseonika može da uzrokuje vrtoglavicu, padanje u nesvest pa čak i smrt, piše Daily Star. Maske obezbeđuju kiseonik za 10 minuta koliko u proseku treba pilotima da letelicu dovedu na visinu gde ćete noći da dišete samostalno.

Foto: Pixabay

Bezbednost vrata je jako velika. Ona se na većini letelica otvaraju isključivo iznutra, a napravljena su da izdrže na hiljade kilograma pritiska i obezbeđena su električnim i mehaničkim rezama.

Daljinac

(M.K./m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    9. februar 2018 | 15:30

    vrata od automobila ne mozesh da otvorish bez muke a kamo li vrata od aviona. malo je onih koji se plashe letenja. vecina se plashi pada.

  • Cika Velja

    9. februar 2018 | 09:36

    Ako se otvore bez kucanja,e onda nije vise sala???

  • Cova

    9. februar 2018 | 11:50

    Nemoguce je da SE vrata otvore tokom leta sem ako SE ne dignu u vazduh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA