≫ 

NEVEROVATNA PONUDA: Hotel sa 5 zvezdica polupansion 4 puna dana na prelepom Krfu za 1. maj (FOTO)

I giros i buzuki i zanosni sirtaki

  • 3

Na pragu su praznici ili pravo vreme za putovanja. U Big Blue ponudi je i Krf, odnosno aranžman od četiri cela dana sa tri noćenja (hotel 5*), polupansion, na ovom ostrvu za samo – 349 evra.

Polazak je 28. aprila, povratak 1. maja. U cenu je, osim smeštaja u hotelu s 5*, uračunat i avio-prevoz na Big Blue čarter letu. Uz aranžman Big Blue nudi i sto razloga zašto da se praznik provede u Grčkoj odnosno Krfu.

Grčka je zemlja gde su bogovi vladali. Postojbina legendarnog Zorbe, literarnog, filmskog i muzičkog junaka koji je istovremeno i personifikacija mentaliteta ovog čudesnog podneblja. Maštar i zanesenjak čija energija, u trenucima kada se prepušta životu, s lakoćom prelazi na one koji bar i na nekoliko dana svrate na njegov rodni prag, pa čak i sto godina kasnije. Omamuljujući buzuki i neponovljiva igra telom – zanosni sirtaki. To je u trenucima razbribrige Zorba, ali i svaki Grk, a zatim i bilo ko, ko dođe u raj Helade. A kad se svemu pridoda more, sunce i nekoliko plodova maslinki, malo kozjeg sira, jedna mastika ili uzo za aperitiv i mnogo, mnogo vina... Grčka se mora doživeti opet. I opet...

Foto: Promo/ Big Blue

Njen ukras su njena ostrva. Ukupno ih je tri hiljade. Jedno od najlepših je Krf. Leži u Jonskom moru, na severozapadu Grčke, udaljen tri kilometra od albanske obale i 15 od obala Epira. Posle Kefalonije, drugo je po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, koji Grci zovu još i Sedmoostrvlje (Eftanistija).

Najveći i glavni grad je Krf (grč. – Kerkira; engl. – Corfou) sa oko 40.000 stanovnika. Prema legendi, grad i ostrvo nazvani su po nimfi Kerkiri. Jedan je od najlepših ostrvskih gradova ovog regiona. Ne ubraja se u tipične grčke gradove jer je uticaj Venecije, pod čijom je vlašću bio vekovima, ostavio prepoznatljiv trag. Centralnim delom grada dominira Trg Esplanada, najveći trg na Balkanskom poluostrvu.

Foto: Promo/ Big Blue

Crkva svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, jedna je od znamenitosti Krfa. Ovo sveto zdanje iz 16. veka oslikano je vizantijskim ikonama neprocenjive vrednosti. Posebnu pažnju privlači izložen srebrni sarkofag sveca. Gradska kuća (1663) primer je savršenstva venecijanske kulture, koja je vidljiva i u starom jezgru grada. Ahilion je palata austrijske princeze Elizabete, koja je rado provodila vreme na Krfu. Ova neoklasična građevina udaljena je 10 kilometara od grada. Okružena je prelepim vrtom u kojem je statua ranjenog Ahila (Umirući Ahil), po kojoj je palata nazvana Ahilion.

Na ostrvu Vido, udaljenom kilometar od glavne luke grada Krfa, nalazi se Mauzolej-kosturnica. Sagrađena je 1938. godine po projektu arhitekte Nikole Krasnova. Na mermernim zidinama smeštene su 1232. kasete sa kostima srpskih vojnika koji su bili sahranjeni na grobljima Krfa. Posmrtni ostaci 1532 nepoznata vojnika položeni su u takozvane bunkere, levo i desno od ulaza u kosturnicu.

Foto: Promo/ Big Blue

U mestu Paleokastrica, 16 kilometara udaljenom od prestonice, nalazi se manastir Bogorodice Marije osnovan 1228. godine. Međunarodni aerodrom "Ioannis Kapodistrias" udaljen je samo tri kilometra od grada Krfa. Sa po nekoliko polazaka dnevno, odavde saobraćaju redovne avio-linije do Atine i Soluna.

Taksi služba radi danonoćno. Veliki broj rentakar agencija nudi uslugu iznajmljivanja automobila i skutera, što je među turistima veoma popularan vid obilaženja ostrva. Izuzetno je razvijen i pomorski saobraćaj. Iz velike gradske luke svakodnevno saobraćaju trajekti koji povezuje Krf i Igumenicu, dok se redovnim brodskim linijama stiže do ostrva Paksi, Antipaksi, Lefkade, Kefalonije i Zakintosa.

Foto: Promo/ Big Blue

Krf je i grad festivala. Izdvajaju se festival "Svetlost i zvuci", Kriket festival i festival u čast svetog Spiridona. Manifestacije se održavaju uglavnom u letnjim mesecima, na gradskim ulicama i trgovima.

Dodatne informacije potražite putem sajta www.bigblue.rs ili call-centra na 011 41 41 411.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gidri

    21. april 2018 | 10:52

    Ah, jedva cekam...kada ne odem u Grcku na more, bilo gde da na drugo mesto podjem,,kao da nisam ni iskoristio odmor. Uzo, tsatsiki, plodovi mora, vece u redtoranu pored mora, miris vode, vino..muzika..eh..

  • AJSA

    21. april 2018 | 09:55

    PRELEPO . JEDE SE DOBRO I JEFTINO

  • Dzudo

    21. april 2018 | 14:01

    Nije dzabe ali skoro kao da jeste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA