• 5

Tužna priča o tome zašto neka od najpopularnijih grčkih letovališta nose baš ovakva imena

Nei Pori, Nea Vrasna, Neos Marmaras, Nea Mudanja...

  • 5

Nakon što je potpisana konvencija o razmeni stanovništva između Grčke i Turske kojom je raseljeno 2 miliona stanovnika, od kojih je više od polovine Grka, mnogi od njih su nasilno napravljeni izbeglicama.

Sudeći prema nekim proračunima, tokom jeseni 1922. godine je čak 900 hiljada Grka stiglo u Grčku o kojoj su do tada samo slušali što je ujedno bio epilog Grčko-turskog rata.

Ispostavilo se da su naredne godine za novopristiglo grčko stanovništvo bile više nego teške jer su iz Turske isterani zato što su "stranci", dok su u Grčkoj nazivani Turcima.

Turizam, letovanje, p0utovanje, Nea Vrasna

Nea Vrasna /Wikipedia/Georgios86

Cilj ove razmene bio je da se očiste etničke manjine, ali izbeglička komisija nije imala nikakav koristan plan kojim je pratila ovu razmenu. Niti se znalo koji je broj Grka pristigao u Grčku, niti šta će biti sa njihovom imovinom u Turskoj koja je ubrzo mahom opljačkana i zaplenjena.

Tako su se Grci snalazili kako su stigli. Dobar deo njih je otišao za Atinu, a mnogi su osnovali svoja sela na Severu Grčke gde su stvorili novi dom, a ta sela su upravo neka od najpopularnijih letovališta danas.

A kako ćete znati koja su to sela?

Pa, vrlo lako.

Sva mesta koja nose ime Nea (Neos Marmaras, Nea Vrasna, Nei Pori, itd.) su sela u kojima su se grčke izbeglice nastanile nakon dolaska iz Turske. Tako danas imate turski Marmaris, što znači da su grčke porodice raseljene odatle stvorile novi dom, odnosno Neos Marmaris u Grčkoj.

VIDEO: Porodica labudova "zaposela" plažu u Grčkoj

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Srboljub

    Pravoslavci na balkanu se stalno negde sele???? Setite se samo velike seobe srba? Sada seobe u korist Albanaca a i tada i u korist Turaka pa Hrvata??? Nestaćemo nema više hrišćana pravoslavaca? Sve smo manji i manji dok se mi svadjamo ovi koriste.

  • Srbenda

    Jeste to tacno, ali sto ne napisaste da su u grcku tada ziveli srbi koju su proterani i ubi....ni.

  • Turci

    Otimači i ovi naši pravoslavci da napuste svoja ognjišta

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima