• 21

Crna Gora iz ugla hrvatskog turiste: "Naš novac na obali u komšiluku vredi tri puta više"

Hrvatski novinar Tomislav Čadež posetio je Crnu Goru

  • 21

- Igalo, turističko mesto na ulazu u Bokokotorski zaliv, šetalištem uz more povezano je sa Herceg Novim. Šetnja traje 45 minuta i ugodna je uveče ili noću. Nigde smeća, nigde preterane buke, tu se još uvek klinci masovno okupljaju na pesku, a iznad njih stotine restorana i restorančića, kafića - piše novinar Jutarnjeg lista Tomislav Čadež.

Obilazeći crnogorsku obalu, on navodi da je pristup moru moguć svuda.

- Teče gotovo ničim prekinuta plaža, uska i samo na mestima divlja, a sve ostale deonice opremljene suncobranima, ležaljkama, tendama, među stablima, divovskim čempresima, borovima, velikim grmovima kamelije, mesta s hladovinom i bez nje - opisuje Čadež.

Kada je reč o cenama, novinar i crnogorski turista, ističe da su značajno pristupačnije nego u susednoj zemlji.

“A cene kao da ti se novčanik odednom utrostručio. Evo primera, hamburger sa pomfritom za dva eura ili supa, glavno jelo, dezert, piće za pet eura - prenosi Jutarnji list.

Čadež piše i da Crnogorci zakon i propise poštuju kao Švajcarci.

-Nema šanse da ne dobijete račun. Svi se drže propisa i zakona kao u Švajcarskoj. Duž cele rivijere, s tek nekoliko većih hotela, koju krase čak i stambeni neboderi, tačno u jedan iza ponoći prestane muzika i više nigde ne možeš popiti piće. Ima jedna ili dve diskoteke, jedna ili dve benzinske stanice koje rade celu noć, ali noćni život kao takav očigledno je stavljen u drugi plan”, piše Čadež.

herceg novi kotor meljine bokokotorski zaliv

foto: pixabay.com

Boraveći u Herceg Novom, on uočava da nije preglasan primorski grad, te da je njegova arhitektura obimna i značajna. Kanli kula, kako naglašava, predstavlja poseban doživljaj. Ističe se i po jeftinom obilasku koji košta tri eura, dok turista koji želi da poseti dubrovačke zidine treba da plati 27 eura, odnosno 200 kuna.

- U Herceg Novom za stepenice kažu skale, jednako kao i u Dubrovniku, domoroci su zapravo pitomi primorci, stešnjeni još opakijim brdima nego li Dalmatinci, sve te preplavljuje i zelenilo i more i nakon nekog vremena teško ti je poverovati da nisi kod kuće. Nekako su mi čak i miliji ovdašnji turisti, među kojima nema mnogo njih izvan Balkana, jer se svečanije drže, manje su zahtevni i bučni”, piše Čadež.

Novinar Jutarnjeg lista navodi i da su cene smještaja zapanjujuće niske u poređenju sa hrvatskim.

- Dok kod nas za bolji apartman ne možeš proći ispod 100 eura, ovde jedva da i možeš pronaći toliko skup smeštaj. Najluksuzniji hotel u Igalu košta toliko da je usred sezone noćenje sa doručkom za dve osobe 1.000 kuna. Cene u privatnom smeštaju se kreću od deset eura naviše. Ukratko, četvoročlana hrvatska porodica može ugodno letovati na Crnogorskom primoru sedam dana za petsto eura”, ukazuje Čadež.

Kada je reč o taksi prevozu, od Herceg Novog do Igala košta četiri eura. Po jeftinoći se ističu i crnogorski trgovački lanci, kao i kafa.

- Kapućino u Herceg Novom triput je jeftiniji nego u Dubrovniku. A da ne govorimo o smeštaju. On je i četiri puta jeftiniji. Ljudi su skromniji i rekao bih, ljubazniji nego što smo navikli kod kuće. Uopšte nije loš aranžman uzeti letovanje u Herceg Novom pa iz njega posetiti Dubrovnik. Jedan dan vanrednih troškova bi svaki turista mogao da podnese”, zaključuje Čadež.

VIDEO Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Iskreno

    Letovala u Grčkoj 15 godina uzastopno, kada je za naše ljude bila pojam i kada ih je malo bilo tamo , i što je napisao neko gore, bilo im je dobro i Sutomore a sad kao Grčka, ovo-ono, a od Grčke i videli samo Nei Pori i Paraliju. Hoću da kažem da nikoga ne treba omalovažavati, Crna Gora je divna, letovala sam kao dete tamo i poslednje dve godine takođe, more divno, i bez obzira što sam iz Srbije i dalje govorim "naše more" i najlepše se osećam tamo.

  • Mladen

    Bio sam u i Igalu i mogu samo reci bara i nikad vise crna gora. Ove leto sam bio u hr i druga Prica cisto.,fino a cene nesto vece al je ok

  • Misko

    Nas tri bili u Tucepi, 10 m do plaze 3 k. soba 50€ po danu, klima tv, internet kupaonica, super , more cisto kao suza.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima