≫ 

Magična kugla, čunjevi, krekeri i još nekoliko iznenađujućih predmeta koje ne smete uneti u avion

Ako u svom ručnom prtljagu imate ove predmete, nemojte se iznenaditi ako od vas zatraže da ih ostavite na aerodromu

  • 3
Sta ne smete da unesete u avion Foto: Shutterstock, Pixabay

Iz bezbednosnih razloga spisak predmeta koji se ne smeju uneti u avion u ručnom prtljagu svake godine je sve duži.

Pored već poznatih pravila o nedozvoljenom unosu hemikalija, oštrih  predmeta, određene vrste lekova (npr. insulin u bočicama) i sl, postoje i neki predmeti koje nikada ne biste očekivali na ovoj listi.

I mada pravila i propisi  o prevozu različitih vrsta predmeta se razlikuju u zavisnosti od aviokompanije i destinacije putnika, ako u svom ručnom prtljagu imate dolenavedene predmete - nemojte se iznenaditi ako od vas zatraže da ih ostavite na aerodromu...

Čunjevi za kuglanje

Ne znamo zašto bi nekome palo na pamet da u ručni prtljag stavi čunjeve za kuglanje, ali ako ste kojim slučajem došli na tu ideju - odustanite. Ovi predmeti tretiraju se kao potencijalno oružje kojim se nekome mogu naneti teške povrede. Zanimljivo, kugle koje su daleko teže od čunjeva, dozvoljeno je nositi u ručnom prtaljagu.

Magična kugla

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Sue (@sueritter63) on

Mada u našoj zemlji ova "igračka" koja predviđa budućnost nije toliko popularna, magična kugla "crna osmica" predstavlja rizik po bezbednost, sudeći po nekim propisima. Zašto? Osim što je dovoljno je teška da može da povredi nekog, unutar kugle se nalazi i tečnost koja može biti sumnjiva...

Tradicionalni engleski božićni krekeri

Ovi bi trebalo da znate ako putujete iz Velike Britanije. Ovaj praznički desert se pakuje u foliju koja, kada se otpakuje, napravi mali "prasak". U pakovanju se nalazi neznatna količina baruta, što je razlog zbog kojeg su ovi krekeri zabranjeni u ručnom prtljagu.

Štapovi za bilijar

Nije potrebno posebno objašnjavati. Kako smo u brojnim američkim filmovima videli, štapovi za bilijar su obavezno oružje u barskim tučama, što je i razlog zbog kojih ih nije dozvoljeno uneti u avion.

Podloga za miš sa gelom

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Mori Chan (@kawaiimoristore) on

Budući da ne može da se utvrdi da li je gel kojim je napunjena podloga za miš bezbedna ili ne, odnosno da u njega nije ubrizgana neka toksična supstanca, ovaj predmet nije dozvoljeno uneti u avion.

Strelice za pikado

Zašiljene strelice mogu biti opasno oružje, stoga - nemojte ni pokušavati da ih prokrijumčarite u svom ručnom prtljagu.

Sprej za kuvanje

Bez obzira na mililitražu, nikakvu vrstu sprejeva za kuvanje nije dozvoljeno uneti u avion uopšte, ne samo u ručnom prljagu. Reč je o zapaljivim supstancama i zato su zabranjene.

Sveće od želatinste smese

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nouf Creation (@nouf_creation) on

Voskane sveće je dozvoljeno nositi sa sobom, ali ne i one od želatina. Razlog? Isto kao i sa podlogama za miš. Vrlo lako se u njih može ubrizgati otrov, a da se ne primeti.

"Zapaljive" slike

Slike koje su napravljene od zapaljivih materijala, boja koje su nestabilne na visokim temperaturma, nije dozvoljeno uneti u avion.

Velike "snežne kugle"

Ukoliko je veći od teniske lopte, omiljeni suvenir većine turista ne može da se prenese u ručnom prtljagu. Razlog je tečnost kojom su kugle punjene.

Štapovi za skijanje

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by God of Snow (@god_of_snow) on

Isto kao i kod štapova za bilijar. Predstavljaju potencijalno ubojito oružje.

Vesla za kajak

Isto kao i kod štapova za skijanje. Predstavljaju potencijalno ubojito oružje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeks

    26. septembar 2019 | 09:04

    Mene isto vratili jedne godine, krenuo u Nemacku da uslužno se em drva za Kamine, i na aerodromu mi oduzeli motorni testeru Stil.. U jes mi bilo krivo..

  • Glupan

    26. septembar 2019 | 09:30

    A jeri sme daska za peglanje i ves masina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA