• 0

Zabrane koje su popularne destinacije uvele turistima: Evo šta ne smete da radite u Dubrovniku

Borba protiv nedoličnog ponašanja turista se zaoštrava svuda u svetu

  • 0

Sve više ljudi ima običaj da podeli svoje doživljaje tokom putovanja sa ostatkom sveta putem društvenih mreža.

Zahvaljujući Instagramu, Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu, stekli smo jedinstven uvid u to koliko su neki turisti nemarni prema svom okruženju i do koje mere se mogu nedolično ponašati, naročito ako su u poseti tuđoj zemlji.

Internet je preplavljen snimcima i slikama na kojima se polunagi parovi slikaju u okrilju svetilišta, pojedinci uznemiravaju životinje radi selfija, a nedavno smo čuli i priču o jednom putniku u Kini koji je ubacio novčiće u mlaznjak aviona da bi prizvao sreću tokom leta.

Pošto postoji razlika između nasumičnih, ali bezopasnih dogodovština privatne prirode i neprimerenog i nedozvoljenog ponašanja koje kvari zabavu drugima, mnoge popularne destinacije širom sveta uvode niz zabrana i uredbi u cilju da osujete bahati turizam u bilo kom obliku.

Kodeks ponašanja

U italijanskoj prestonici je 2019. dopunjena odredba koja se tiče ponašanja na otvorenom, a naročito se odnosi na turiste. Među zabranjenim delima su skakanje ili kupanje u fontanama, šetanje nepokrivenog torzoa, pristup istorijskim spomenicima sa hranom koja može napraviti nered, kao i vuča kofera na točkićima niz stepenište koje pripada nekoj znamenitosti, dok je prethodne godine doneta zabrana konzumacije alkohola na ulici i sedenje na čuvenim Španskim stepenicama.

Dubrovnik, Hrvatska

Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

Nije Rim jedini sa sličnim propisima. U Splitu i Dubrovniku se od posetilaca očekuje da su uvek primereno odeveni i da se ne okupljaju na mestima gde je zabranjena konzumacija alkohola, piše escape.com.au. Korisnici smartfona u poseti japanskom gradu Kjotu će dobiti obaveštenje da ne jure za gejšama i da ne ležu na ulicu zbog slikanja.

Amsterdam, panorama, centar grada

Amsterdam. Foto: Foter/Flickr/Eole

U Holandiji, čelnici Amsterdama su 2019. doneli odluku da zabrane ture kroz četvrt Crvenih fenjera usled bojazni da se tamošnji seksualni radnici tretiraju kao turistička atrakcija, što su pozdravili i vlasnici hotela poput „Valdorf Astorije”.

Ove odredbe su samo početak trenda koji će se zasigurno nastaviti kako bi se kulturna zdanja i istorijske znamenitosti, ali i lokalno stanovništvo i imidž zemalja širom sveta zaštitili i očuvali.

N.I.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima