≫ 

Objavljena lista najkul mesta u Evropi, među njima se našao i jedan deo Beograda

List se takođe osvrće na ulice koje bi turisti trebalo da posete, među kojima su Dobračina, Skenderbegova, Kapetan Mišina kao i Gospodar Jovanova

  • 5

Renominarni britanski list "Gardijan" objavio je top 10 listu mesta koja su najviše kul u Evropi, a 9. mesto zauzeo je i Dorćol, u beogradskoj opštini Stari Grad.

Između turističke Skadarlije, ogromne tvrđave Kalemegdan i obale Dunava, Dorćol je dobio epitet jedne od "najviše kul" gradskih četvrti, jer je uvek diktirao trendove kada se govori o gradskim kafićima i restoranima.

- Dorćol, koji se nalazi između četvrti Skadarlija, Kalemegdanske tvrđave i obala Dunava, iako komforan isprva ne izgleda kul, ali uvek je postavljao standarde kada je reč o barovima i restoranima. Ulice sa drvoredima na južnom delu - Gornjem Dorćolu, imaju uobičajenu beogradsku mešavinu vila sa početka 20-og veka i stanova iz doba Tita, sa ponekim primerima ar nuvoa - stoji u tekstu "Gardijana".

Gardijan je svojim čitaocima ovaj deo srpske prestonice predstavio kao ne najlepši, ali užurban i pun života.

Britanski list istakao je i kulturne centre, festivale, prodavnice, kafiće, restorane i muzeje koji se mogu posetiti na Dorćolu.

- Ali, kada krenete ka Donjem Dorćolu ka Dunavu stvari postaju drugačije, pošto kafići u fanki fazonu, pivare sa kraft pivima, umetnički centri sa grafitima preuzimaju primat u mestu starih industrijskih zgrada. Nije lepo, ali čini stvari aktivnim i energičnim - dodaje se u tekstu.

List se takođe osvrće na ulice koje bi turisti trebalo da posete, među kojima su Dobračina, Skenderbegova, Kapetan Mišina kao i Gospodar Jovanova.

Ovako izgleda kompletna lista top 10 najkul mesta u Evropi:

1. Jarntorget, Geteborg, Švedska

2. Univerzitetska četvrt, Brisel, Belgija

3. El Kabanjal, Valensija, Španija

4. Bonfim, Porto, Portugal

5. Nojkeln, Berlin, Nemačka

6. Povisle, Varšava, Poljska

7. Holešovice, Prag, Češka

8. Ostiense, Rim, Italija

9. Dorćol, Beograd, Srbija

10. Reunion, Pariz, Francuska * izbor lista "Gardijan"

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije nego

    8. februar 2020 | 20:36

    Gornji i donji Dorćol postoje isto kao Kale što znači brdo ... !!

  • AAA

    8. februar 2020 | 20:39

    Da vi nesto niste pogresno preveli😂😂Berlin Neukeln je pun asocijalnih ljudi bez posla, Turci, Arapi..... najgora bagra tamo zivi. A kako ponekad cujem u tom BG-Dorcol se isto cesto nadje neko ubijen🤔

  • Zoki

    8. februar 2020 | 20:58

    Dorćol nije opština.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA