SRPSKE ZLATNE KOKE: Jaja 30 dinara za Uskrs!

Kako se bude bližio praznik, cena će i dalje rasti, a najvišu cenu će dostići tokom predstojećeg praznika

  • 2

Cena jaja za proteklih mesec i po poskupela je više nego u protekle četiri godine, pa će za predstrojeći Uskrs dostići rekordnih 30 dinara, ocenjuju prodavci na pijacama. Trenutno, na pijaci koštaju od 17 dinara pa naviše, a u većini super marketa čak 24 do 26 dinara. Kako se bude bližio praznik, cena će i dalje rasti, a najvišu cenu će dostići tokom predstojećeg praznika.

Direktor Zajednice živinara Rade Škorić ocenjuje da godinama tržište reaguje nedelju dana pred Uskrs, ali posle praznika cena pada, jer se smanjuje potražnja, a raste proizvodnja.

Trenutna velikoprodajna cena jaja je 12-13 dinara po komadu, a razlika između te i cene u trgovinskim lancima, koja je i do 20 dinara, otpada na trgovačku maržu, PDV, ambalažu i ostale troškove.

Jedna kartonska kutija, kako je rekao Škorić, optereti maloprodajnu cenu jednog jajeta za dinar, dok transport dodaje još 70 para po jajetu. Jaja se prodaju po ceni "koliko može", a ne koliko košta, jer su proizvođači nelikvidni i treba im novac, istakao je Škorić.

On je podsetio da su u februaru jaja poskupela gotovo 20 odsto zbog smanjene proizvodnje i povećane tražnje. Veliki proizvođači planski su zaklali veliki broj kokošaka i zamenili ih mladim kokama kako bi imali dovoljno jaja pred uskršnje praznike. U isto vreme, dosta malih farmi je bankrotiralo.

(I. M. / Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA