PRAZNIČNO IZNENAĐENJE IZ CRKVE: Znate li šta je parohijal?

Protojerej stavrofor Ignjat Tovarović iz Eparhije sremske od pastve za predstojeće praznike očekuje godišnji prilog od 1.500 dinara, ali i nagradu za sveštenika koji osvećuje vodicu

  • 2

Vernici koji se mole u Zemunskoj crkvi pred Uskrs treba da pripreme, pored tradicionalnih šarenih jaja, parohijalsku knjižicu sa redovno uplaćenim parohijalom za ovu godinu, ali i nagradu za sveštenika koji osvećuje vodicu!

Pravi hit na Internetu postalo je obaveštenje u kojem protojerej stavrofor Ignjat Tovarović obaveštava parohijane šta im je sve potrebno za sveti čin osvećenja pred Uskrs.

Parohijal je godišnji prilog porodice ili pojedinca crkvenoj opštini kojoj pripada, objašnjava protojerej Tovarović za Telegraf.rs, ističući da takav vid pomoći crkvi nije obavezan i da se prikuplja na dobrovoljnoj bazi.

- Parohijal kao godišnja uplata ima svrhu izdržavanja crkve, objekata patrijaršije, priloga za izgradnju Hrama Svetog Save i njegov iznos se utvrđuje u crkvenoj opštini - objašnjava protojerej, i dodaje da se parohijal oduvek plaćao, a pre rata je bio vezan za uplatu poreza.

Iako ima mišljenja da uplatom parohijala građani nisu obavezni na nagradu za sveštenički posao, prema rečima Tovarovića, honorar nije vezan za godišnji prihod crkvi.

- Honorar je apsolutno dobrovoljna stvar svakog pojedinca, koliko može i smatra da treba za to da izdvoji - kaže protojerej, i dodaje da u Eparhiji sremskoj uobičajena nagrada za osvećenje vodice pred slave ili velike religijske praznike iznosi oko 1.000 dinara.

Zvanični cenovnik ne postoji u okviru Srpske pravoslavne crkve, kažu u informativnoj službi, ali po Ustavu SPC-a, svaka crkvena opština može propisati parohijal koji je stvar ličnog izbora da li neko želi da ga plaća.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasha

    7. april 2012 | 16:08

    Poštujem Boga,idem u crkwu,ali je opšte poznato da su popowi lopowi! Čast izuzetcima!

  • milica

    8. april 2015 | 08:42

    Mogu samo reći da je ovo velika sramota, sto od vernika traže parohijal. Ako se to već plaća, onda bi trebalo je ta suma koja pokriva dolazak sveštenika dva puta godišnje u kuću, a ne još da se posebno plaća i "nagrada" svešteniku. U Batajnici traže 2.000 din za 2015.g

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA