Vreme čitanja: oko 3 min.

ISPRAVKA Broz i Hitler nisu išli u isti razred

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godinama se u javnost iznose različiti navodi o tome ko je zapravo bio čovek koji je vladao bivšom Jugoslavijom decenijama

Na našem portalu 25. januara 2015. godine objavili smo intervju sa srpskim advokatom Miroslavom Todorovićem koji je napisao kontroverznu knjigu "Hohštapler" o Josipu Brozu Titu.

Todorović je u knjizi objavio da je "lažni Tito vladao Jugoslavijom", da je "pravi išao u razred sa Hitlerom", da je "klao srpsku nejač i kasnije poginuo u Rusiji".

Ove priče samo su neke u nizu teorija zavera o “pravom” identitetu Josipa Broza Tita. Godinama se u javnost iznose različiti navodi o tome ko je zapravo bio čovek koji je vladao bivšom Jugoslavijom decenijama.

Kako navodi portal Raskrinkavanje.ba, u mnogobrojnim medijskim člancima dovodi se u pitanje Titovo poreklo.

Predrag J. Marković, doktor istorijskih nauka sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu za BBC na srpskom 2020. godine komentarisao je razne “zaverološke” navode u Titovom poreklu. U članku se navodi da su „smišljane teorije o poljskom Jevrejinu, Rusu, Austrijancu, Italijanu, ruskom Nemcu, Čehu, Mađaru, vanbračnom sinu bečkog Jevrejina, sovjetskom diplomati Lebedevu", te da se "za vreme rata pominjao Kosta Nađ, Moša Pijade, pa čak i žena."

Marković je, kako prenosi sajt Raskrinkavanje.ba, istakao da ove maštovite hipoteze potiču od različitih izvora, između ostalog i od apokrifnih priča da Tita u više prilika nisu prepoznali ni najbliži rođaci i susedi.

„Prvo, te priče su uglavnom izmišljene. Drugo, njegova porodica se velikim delom rasula iz Kumrovca."

Marković je takođe naglasio da nijedna od ovih teorija zavere prosto nema smisla.

Todorović je za naš portal rekao da je pravi Josip Broz iz Kumrovca poginuo na Kavkazu 1914. godine, a da je njegov identitet preuzela Kominterna (organizacija ujedinjenih komunističkih stranaka i grupa) i dala ga Joshui Ambrozu koji je postao “novi” Josip Broz koji zasniva i vlada socijalističkom Jugoslavijom do 1980. godine. Osim činjenice da za ove tvrdnje ne postoje baš nikakvi konkretni dokazi, portal Faktograf ih u svojoj analizi osporava navodeći činjenice da snage Centralnih sila u Prvom svetskom ratu nikada nisu stigle do Kavkaza, te da je Kominterna osnovana tek 1919. godine, pet godina nakon navodne smrti “pravog” Josipa Broza i krađe njegovog identiteta.

Na kraju, sve upućuje na to da je Tito koji je vladao Jugoslavijom decenijama zapravo bio Josip Broz iz Kumrovca, a ne sin Poljakinje i bečkog Jevreja, niti bilo ko drugi, navodi portal Raskrinkavanje.ba.

Ko je bio Tito?

Josip Broz Tito rođen je 1892. godine u Kumrovcu. Majka mu je bila Slovenka, a otac Hrvat. Godine 1910. završio je zanatsku obuku za bravara i pridružio se Socijaldemokratskoj stranci Hrvatske i Slavonije. Za vreme Prvog svetskog rata mobilisala ga je austrougarska vojska, te se borio na ratištu u Srbiji i kasnije u Rusiji, gde je ranjen i zarobljen.

Za vreme boravka u Rusiji upoznao se sa boljševičkom ideologijom i postao član južnoslovenskog odeljenja Boljševičke partije. Godine 1920. vratio se u Hrvatsku i učlanio se u Komunističku partiju Jugoslavije, a 1939. godine je i zvanično postao njen generalni sekretar.

Za vreme Drugog svetskog rata predvodio je partizanske snage u borbi protiv okupatora u Jugoslaviji, te formirao socijalističku Jugoslaviju. Tito je tako postao predsednik Jugoslavije, a 1961. godine je učestvovao u osnivanju Pokreta nesvrstanih, koji su činile države koje su želele da ostanu neutralne u Hladnom ratu između SAD-a i SSSR-a. Preminuo je 4.5.1980. godine u Ljubljani.

Napomena: Prvobitni tekst je izmenjen na osnovu analize sajta Raskrinkavanje.ba. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nedeljko Nanic

    25. januar 2015 | 22:00

    Ko je bio Tito?Mnogo ucenih ljudi bi dalo mnogo verzija,mozda i istinitih!? Ja ne pamtim kralja jer sam'64 godiste ali pamtim Tita i sve posle njega i o tome mogu dati svoje misljenje i komentar. Znam da duzeg perioda mira nije bilo na nasim prostorima,da su svi ucesnici rata bili zbrinuti penziono i stambeno i da su se zrtve postovale,u odnosu na ovaj rat '90- tih!Znam da smo imali besplatno skolovanje i zdravstvo,jednu od najjacih vojnih sila na Balkkanu,imali veoma cenjen crveni pasos,i postovanje u svetu.Znam da bi Tirana gorela da je na stadion Partizana sleteo dron sa onakvom provokacijom.Znam da nikada,a mogao je koliko je bio mocan,nije dozvolio da Kosovo padne u ruke siptara iako nije srbin i kosovo nije njegova kolevka.Ovi danas ce potpisati priznanje Kosova a srbende velike! Znam da je umro a Jovanka i deca nemaju sta da podele,i burme sa ruku je poskidao iako su neke bile pokloni drzavnika,za razliku od ovih cestitih koji posle samo jednog mandata imaju i za deveto koleno!Znam da smo i sestra i ja,'59- te i '64- te,rodjeni u kuci i krsteni po rodjenju ako kazu da se nije smelo.Otac mi je bio komunista kao i ja od '79- te! Znam da bih sutra legao da on ustane,ali samo da gledam jedan dan,kako hapsi i strelja ove lopove i nazovi patriote sto nas u najdublju bedu saterase,da gledamo kako o nama,Srbima,teroristicke filmove snimaju!E pa,ko god taj Tito bio,bolji mi od njega ne treba!!!!!

  • Konkord

    25. januar 2015 | 19:51

    Ovaj TODOROVIć iz čestite i poštene četničke kuše,kada bi smo se zezali,nezna šta će pa trabunja neke gluposti..Čuj TITO se nije odvajao od neke Akt tašne..Bio sam mornar na brionima..Tita sam vidio puno puta..Nikad nije imao tu tašnu pored sebe..I ako je krio nešto,mislim da bi bilo glupo da se nosika sa tašnom,,malte ne po ovom saznjanu napisanom gore ,čak i kada je išao u taolet..Stvarno ovo djeca od 5 godina nebi pisali..gde je bila ta tašna za vrijeme drugog Svetskog Rata..da je nije krio u gaćama.Pitanje je.Zašto čoveka koji je već mrtav 30 godina,ne ostavite na miru i upitate ove koji su vodili posle njegove smrti SRBIJU..Šta je sa tolikim firmama koje su poslovale dobro za vrijeme Tita i radničke klase..Gde su pare od prodanih firmi i kako se živi danas..Dali bolje ili gore u odnosu na Titovo vrijeme..Ne dezavujišite narod SRBIJE pričom o TITU..No pitajte o današnjici..kakva su nam djeca,natalitet,droga,kriminal ubistva itd..Tito je istorija i pustite ga neka tako i ostane..Ne gleda se u prošlost nego valjda u Budućnost.Sad je nekome kao važno da se Tito nije odvajao od neke nevidljive Akt TAŠNE,,ha,ha,ha kakva ne buloza!!!

  • /

    25. januar 2015 | 19:44

    Kada je u pitanju zvanicna istorija sve je jasno. Tito je bio borav protiv nacizma, revolucionar, ratni vodja i jedan od najpostovanijih i najuticanijih drzavnika 20-tog veka. Tako ce ostati upamcen u SVETSKOJ ISTORIJI.Kada je u pitanju ona nezvanicna istorija, istorija naklapanja, nagadjanja i lupetanja, onda tu vec postoje dileme. A dok postoji iskompleksirani narod koji ce da cita i slusa teorije zavere, tvorci tih teorija ce ziveti u bogatstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA