Kako će izgledati ljudsko telo kroz 100 godina? (1. deo)

Više, svežije i tehnološkije, tako bi moglo da se opiše telo budućnosti u nekoliko reči. Tokom narednih 100 godina ljudska vrsta će pratiti model koji je identifikovan i osmišljen u laboratorijama današnjice

  • 2

MALE REVOLUCIJE

Živećemo bolje i duže. Visina muškaraca povećaće se a prosečne visine od 1,75 na 1,79. Devojčice će prvi ciklus dobijati već sa 10 godina, a sa 16. godina organizam će u potpunosti biti razvijen (danas se potpuno razvijanje završava u 25. godini). Onaj ko se rodi sa svetlom kožom, moraće da zaboravi na sunčanje jer će bilo kakvo izlaganje suncu biti opasno i nepoželjno.

JA, ROBOT

Iako nas od nje deli 30 godina, nanontehnologija obećava da će nam u potpunosti promeniti telo. Mikroskopski roboti će sprečavati pojavu kancera, sprečavanjem same proliferacije neželjenih ćelija da mutiraju. Oni će takođe cirkulisati venama i arterijama kako bi smanjivali rizik od moždanog i srčanog udara.

- Velika inovacija ove tehnologije jeste njeno delovanje na ćelijskom nivou, gde sve bolesti zapravo i počinju - kaže dr Robert Greitas direktor Instituta za molekularnu proizvodnju.

KRAJ TRANSPLANTACIJA

Kao što će zamenjivati izgubljene i oštećene udove, tako će proizvedeni delovi menjati određene organe, kao što je to na primer srce. Kako organi poput pluća i bubrega imaju kompleksniju strukturu problem će se rešavati pomoću mašine koja će proizvoditi organe u 3D tehnologiji.

Prototip ove mašine već uveliko radi u Institutu za regenerativnu medicinu na univerzitetu Vejk Forest u Sjedinjenim Državama. Da, dobro ste pročitali.

Sutra čitajte o specijalnim pilulama, kako ćemo dizajnirati sopstvenu decu i da li će na ceni biti pre mršavice ili će se u modu vratiti buce...

Biljana Tasić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanjica

    6. mart 2012 | 19:43

    Ciklus sa 10 godina O.o??? Ja sa svojih 16 više ne mogu da ga podnesem!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA