Poklopac na WC šolji može sačuvati život

Dok je do danas spuštanje donje ili obe daske u toaletu bila stvar izbora, a često i sitnih čarki između dva pola, rezultati najnovijih istraživanja upozoravaju da ovo pitanje prerasta u fenomen koji se ozbiljno tiče našeg zdravlja

  • 1

Profesor Mark Vilkoks objašnjava da se povlačenjem vode bez spuštenog poklopca toaletne školjke u vazduhu oko nje stvara oblak nastanjen bakterijama, koji se prenosi po čitavoj prostoriji, tako da udisanjem ovih materija možemo ozbiljno ugroziti svoje zdravstveno stanje.

Ovaj profesor i njegovi studenti sproveli su jednostavan eksperiment, poredeći količinu bacila u vazduhu ogledne WC kabine u odnosu na to da li je poklopac podignut ili spušten. Prethodno dezinfikovanu i sterilisanu šolju su ispunili su uzorkom stolice zaražene smrtonosnom bakterijom latinskog naziva Clostridium difficile, a zatim je tim proučavao njeno širenje kroz prostor nakon povlačenja vode. Za razliku od rezultata dobijenih nakon povlačenja vode u šolji spuštenog poklopca, kada bi skoro sav otrovni materijal otišao u kanalizaciju, distribucija bacila u situaciji da je daska bila podignuta bila je umnogome veća. Oblak bakterija dostizao je poluprečnik od 25.4 centimetara oko WC šolje, da bi vrlo brzo krenuo da se širi svuda po prostoriji. Nakon što bi se vazduh umirio, ove štetočine skrasile bi se na vodokotliću i drugim površinama na kojima bi vrlo brzo započele proces razmnožavanja.

Međutim, naučnici su svesni činjenice da ma koliko god nas poklopac štitio od širenja zaraze, samo njegovo podizanje i spuštanje predstavlja potencijalnu opasnost jednake jačine. Stoga se nakon svake upotrebe toaleta ne bi smelo prenebregnuti obavezno pranje ruku antibakterijskim sapunom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Jokic

    1. februar 2012 | 12:02

    poslije podizanja i spuštanja poklopca obavezno pranje ruku !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA