≫ 

PETEHIJE: Svi ih imate na svom telu, a ne znate odakle one tu, ni šta su! (FOTO) (VIDEO)

Ove male crvenkaste mrlje se s vremena na vreme svakom od nas pojave, pa čak i deci, ali malo ko zna šta su one, kako i zašto nastaju, a kada predstavljaju signal da nešto ozbiljno s našim zdravljem nije u redu

  • 0

Sigurno ste i vi primetili sitne crvenkaste mrlje po svojoj koži, nalik osipu, a niste baš sasvim sigurni kako su one nastale. U pitanju su petehije, okruglaste flekice od krvi koje nastaju usled pucanja krvnih sudova, koja curi ispod površine kože. Ovo stanje je takodje poznato kao krvarenje u koži.

REVOLUCIONARNO: Napravljen aparat za vađenje krvi bez IGLE!

Ako sedite skrštenih nogu, desiće vam se nešto strašno!

Naši krvni sudovi, čija je glavna funkcija cirkulacija krvi, dugi su i razgranati širom tela. Iako su naši kapilari vrlo elastični, usled jakog udarca ili ako su pretrpeli neku vrstu povrede, mogu da puknu. To može izazvati curenje krvi ili njeno zgrušavanje ispod kože, piše magazin Dijeta i zdravlje.

Ovi ugrušci krvi formiraju male crvene fleke na koži i mogu nestati nakon nekoliko dana. Ako primetite da im treba više vremena da nestanu , onda postoji šansa da patite od petehije. One mogu ponekad da budu purpurno crne ili braon boje, zbog oksidacije krvi.

Foto-ilustracija: DrGNU via Foter.com / CC BY-NC-SA Foto-ilustracija: DrGNU via Foter.com / CC BY-NC-SA

Ovaj osip na koži je ravan i ne gubi boju čak ni kada se pritisne. Petehije se mogu pojaviti bilo gde na telu, čak i u ustima. Na vidljivim površinama kože mogu izgledati veoma ružno. Ovo stanje je česta pojava i može se dogoditi pojedincima svih starosnih grupa.

Petehije ili crvene mrlje od krvi će se nekog vremena same povući, ali ako se neprekidno javljaju na istom mestu ili im treba više vremena da nestanu, onda je poželjno da se osoba obrati lekaru.


Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

ZAŠTO NASTAJU?

Kao što je ranije pomenuto, jedan od osnovnih razloga za pojavu petehije je rana ili povreda kapilara, koja dovodi do njihovog pucanja i curenja male količine krvi ispod površine kože. One su po izgledu slične modricama, jedina je razlika u veličini. Neki od uzroka mogu biti ozbiljni po prirodi i zahtevaju brzu medicinsku intervenciju.

Pojava petehije kod dece može biti usled slučajnog pada u igri ili ako je dete imalo boginje. Kod odojčadi, krvarenje ispod kože može biti prouzrokovano nedostatkom vitamina, posebno vitamina K ili zbog infantilnog skorbuta (manjka vitamina C).

Foto-ilustracija: Jacob Johan via Foter.com / CC BY-NC-SA Foto-ilustracija: Jacob Johan via Foter.com / CC BY-NC-SA

Jedan od glavnih razloga pojave palatinalnih petehija (onih na nepcu) može biti zbog stomatoloških bolesti ili povrede prilikom konzumiranja slatkiša ili bilo koje druge čvrste hrane.

Starenje takođe može biti jedan od uzroka pojave petehije. Kako koža stari, ona postaje tanka i gubi svoju elastičnost, izlažući krvne sudove spoljašnjim uslovima. Čak i najmanji udarac može da ošteti krvne sudove, što dovodi do krvarenja ispod kože.

Foto-ilustracija: Wikimedia/James Heilman, MD Foto-ilustracija: Wikimedia/James Heilman, MD

Petehije se kod odraslih mogu pojaviti i usled prisustva virusnih infekcija, kao što je mononukleoza (poznata i kao bolest poljupca), sepse (infekcije u krvi) i leukemije.

Hemoterapija i zračenje mogu dovesti do pucanja kapilara. Prekomerne konzumacije lekova kao što su antikoagulansi, steroidi itd, javljaju se kao jedan od sporednih uzroka pojave petehija.

Neki drugi razlozi za pojavu petehija mogu biti zdravsteni poremećaju poput sistemskog lupusa eritematozusa, poznat takodje kao lupus SLE, idiopatske trombocitopenijske purpure (ITP) i hemolitičkog uremičnog sindroma (HUS), itd.

Nikada ne treba ignorisati iznenadnu pojavu petehija ili mesta na koži koja krvare, jer oni mogu biti znaci nekog ozbiljnog zdravstvenog poremećaja. Uvek je bolje konsultovati se sa lekarom , koji će uspostaviti tačnu dijagnozu bilo koje promene na telu.

(Telegraf.rs / Izvor: Dijeta i zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA