ŠTA JE STVARNO ZDRAVIJE - puter ili margarin?

Vrsta masti od kojih se ova drva proizvoda prave veoma je važna i od nje zavisi njihov uticaj na zdravlje

  • 6

U pitanju je debata koja nikako da se završi. Jedne godine margarin je štetan, a druge puter. Ipak, postoje određene zdravstvene stvari oko kojih se lekari slažu kada se ova dva prozivoda porede - a najvažnija su masti koje sadrže puter i margarin.

Znaci upozorenja koji govore da u telu raste rak - a redovno ih ignorišemo

Ako na ovim delovima tela imate salo - preti vam čak 10 vrsta raka

Ovo su najveće razlike između margarina i putera koje mogu da utiču na naše zdravlje:

Foto: Foter/Flickr/jimmy_tst

Margarin se pravi od biljnih ulja, i zato sadrži nezasićene "zdrave" masti. Ove masti pomažu smanjenju nivoa LDL holesterola, takozvanog "lošeg"holesterola.

Sa druge strane, puter se pravi od životinjskih masti i sadrži više zasićenih masnoća.

Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, nisu svi margarini stvoreni jednaki - pojedini sadrže trans masti. Generalno, što je margarin čvršći - sadrži više trans masti.

Trans masti, kao i zasićene masti, povećavaju nivo holesterola u krvi i rizik od srčanih bolesti. Pritom, trans masti smanjuju nivoe HDL holesterola u organizmu (dobar holesterol).

Najbolje je da na pakovanju proverite i izaberete margarin koji nema trans masti i sadrži najmanje količine zasićenih masti, savetuju stručnjaci sa Mejo klinike, dok stručnjaci sa Harvarda naglašavaju da su trans masti najgore vrste masti.

Zapravo, istraživanje Harvard škole javnog zdravlja, koje je 30 godina pratilo ishranu 130.000 lekara pokazalo je da zamenom zasićenih masti (koje se nalaze u puteru) onima koje nisu zasićene (nalaze se u margarinu), značajno može da smanji rizik od bolesti srca.

Kada su kalorije u pitanju, margarin i puter sadrže iste količine, ali ako izaberete lajt margarin, broj kalorija može biti znatno manji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelka

    14. septembar 2017 | 10:36

    Najbolji je puter, bez diskusije, kao sto je mast bolja od ulja, osim maslinovog,bundevinog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA