Rešite se dosadnih afti jeftinim začinima i biljkama, koje već imate u kuhinji

Određene namirnice, poput jako začinjene hrane, čokolade, kafe, kikirikija, badema, jagoda, sira i pšeničnog brašna, mogu da prouzrokuju afte

  • 0

Afte javljaju se na unutrašnjoj strani obraza, usnama i jeziku, a mogu menjati boju od bele, crvene, žute pa do sive. Naizgled su bezopasne, male izrasline u ustima mogu biti vrlo bolne i dosadne.

4 namirnice koje koštaju manje od žvaka - a istog trenutka uništavaju loš dah

Evo šta sve obična SO može da izleči!

Nastaju kao posledica malih oštećenja sluzokože, poput slučajnog ugriza ili ranica nastalih od proteza ili ortodontskih aparata, ali ih mogu izazvati i stres, anksioznost, hormonalne promene ili pad imuniteta.

Kad se afte pojave, važno je ne piti iz istih čaša. Mogu biti virusne i prenose se. Čak 40 % ljudi primećuje pojavu afti nakon ljubljenja ili upotrebe istih čaša.

Najčešće se javljaju kod mladih između 10. i 19. godine, ali i u odraslom dobu. Nastanak afti može biti povezan i sa uzimanjem određenih lekova, aspirina ili, na primer, lekova za osteoporozu.

I određene namirnice, poput jako začinjene hrane, čokolade, kafe, kikirikija, badema, jagoda, sira i pšeničnog brašna, mogu da prouzrokuju afte.

Ponekad nastaju zbog preterane kiseline u ustima, kao i nedostatka vitamina C i B, gvožđa i cinka. Sitne ranice može da napravi i hrana oštrih ivica, kao što je čips.

Afte ćete brzo i lako rešiti čak i namirnicama koje već imate kod kuće. Od pomoći može biti grgutanje tople vode pomešane sa solju (2 kašičice soli na jednu čašu vode)

Foto-ilustracija: Profimedia

Soda bikarbona je takođe delotvorna, sa malo vode i sode pravite meku pastu i njome natapkajte afte nekoliko puta tokom dana. Ona posebno pomaže ljudima koji imaju prirodno povećanu kiselost u ustima jer sadrži natrijum bikarbonat koji neutrališe kiselinu.

Med ima antioksidativna i antimikrobna svojstva i ubrzali ozdravljenje sluzokože. Jednostavno umočite vatirani štapić u med i premažite zahvaćeno područje.

I aloe vera gel ublažava bolove, podstiče zarastanje i deluje kao antiseptik.

Od biljaka možete koristiti celer, pomoći će vam svojim analgetskim i protivupalnim delovanjem.

Bosiljak , svega nekoliko listića uz pijuckanje vodeje dobar prirodan način lečenja afti. Bosiljak deluje antibakterijski, antifungalno i antivirusno.

Ako se pitate kako sprečiti afte, postoji nekoliko načina da ih izbegnete. Jedan je izbegavanje određenih namirnica, ali i žvakaćih guma. Koristite meku četkicu za zube koja će smanjiti iritaciju u ustima. Možete promeniti i pastu za zube i koristiti onu s blagim sastojcima za osetljive zube i desni.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA