≫ 

Dobro ćete razmisliti pre nego što ponovo uđete u gradske bazene, kada vidite koliko u njima ZAISTA ima urina

Volite da plivate i osveženje od vrućine tražite u vodi? Posle ovog teksta dobro ćete razmisliti pre nego što sledeći put krenete na bazen

  • 5

Odavno je poznato da se mnogi ne pridržavaju pravila i mokre na javnim kupalištima. To nije ništa novo. U nadi da promovišu higijenu i ispravan način ponašanja, naučnici iz Kanade pokušali su da izračunaju količnu urina u jednom bazenu.

Kako da prepoznate da je voda u bazenu čista

Važno upozorenje: Ako piškite u bazenu, možete ozbiljno da se zarazite, pa čak i umrete

Kada vidite koliko urina zaista ima u bazenu - više nikada nećete ući u vodu

Otkrili su da posetici bazena kapaciteta 830.000 litara, što je trećina Olimpijskog bazena, u vodu ispuste 75 litara urina. Do ovog podatka došli su merenjem koncentracije sintetičkog zaslađivača kalijuma acesulfama, koji obično može da se nađe u obrađenoj hrani, a kroz ljudsko telo prolazi nepromenjen i izlučuje se s urinom.

U drugom bazenu, koji je bio upola manji, pronašli su 30 litara urina.

- Vreme je da naučimo osnovna pravila higijene na javnim kupalištima, a ova studija prvi je korak ka tome. Trebalo bi svi da budemo svesni da nismo sami i da idemo do toaleta kada osetimo potrebu da mokrenjem - rekla je jedna od autorki testa Lindzi Blekstok sa Univerziteta Alberta.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Tokom tronedeljnog istraživanja uzeto je 250 uzoraka na više od 30 bazena i u svakom su pronašli tragove urina. Zanimljivo je da je u đakuziju jednog otmenog hotela pronađen povećan nivo sintetičkog zaslađivača kalijuma acesulfama.

- Nije neobično da se voda u bazenima godinama ne menja. Vlasnicima bazena je jednostavnije i jeftinije da dodaju vodu, nego da je ispuštaju i ponovno pune - rekao je Ernest Blečli sa Univerziteta Pardju.

Urin i hlorisana voda stvaraju cijanogen hlorid, koji može dovesti do iritacije oka i disajnih puteva, dok dugogodišnje izlaganje može dovesti i do razvoja astme. Cijanogen hlorid spada u hemijski ratnim agens, koji u velikim dozama može ubiti. Međutim, nivoi pronađeni u bazenima su skoro zanemarljivi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA