Ove greške svakodnevno pravite, a mogu da vam ugroze vid!

Veoma je važno je da uvek pre spavanja skinete šminku s lica

  • 0

Zdravlje očiju je izuzetno bitno. Za dobar vid nije dovoljno obaviti samo godišnji lekarski pregled, već o njima svakodnevno treba brinuti.

5 iznenađujućih stvari koje mogu da vas oslepe - i OPASNIJE su za ŽENE

Telefoni koji mogu ozbiljno da ugroze vid vašeg deteta

Međutim, često sami pravite greške koje mogu da naruše zdravlje vaših očiju.

Kako biste što bolje očuvali zdravlje vaših očiju, ne biste trebali da:

Spavate sa kontaktnim sočivima

Spavanje sa sočivima nikako se ne preporučuje jer ona mogu da blokiraju dotok kiseonika do rožnjače, što može dovesti do raznih infekcija. Ako nije reč o vrlo kratkom dremanju, izbegavajte spavanje sa sočivima.

Izbegavate lekarske preglede

Vrlo je važno da obavite godišnji pregled očiju. Tada oftalmolog može da primeti određene stvari koje vi sami ne biste uspeli da primetiti, a koje bi mogle da predstavljaju i zdravstveni problem.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Nanosite olovku na unutrašnji deo oka

Na unutrašnji deo linije trepavica ne biste trebali da nanosite olovku jer se šminka može da se izmeša sa suzama, može da prekrije sočiva sa raznim česticama i tako da prenese bakterije u oči. Olovku nanosite na spoljni deo linije trepavica.

Spavate sa šminkom

Ovaj potez jednako je loš za vašu kožu, kao i za oči. Spavanje sa šminkom može začepiti žlezde oko očiju i tako povećati rizik od iritacije. Važno je da uvek pre spavanja skinete šminku s lica.

Foto-ilustracija: Profimedia

Zanemarujete rok trajanja proizvoda

Korišćenje kontaktnih sočiva, kapi za oči i raznih rastvor nakon što im je istekao rok trajanja, nije dobra ideja. Probajte da stvorite naviku da barem svakih nekoliko nedelja proveravate proizvode koje koristite.

Preterano koristite kapi za oči

Kapi koje smanjuju crvenilo oka su trenutno rešenje, a nikako dugotrajno. Ako prečesto stavljate kapi za oči, crvenilo će se samo pogoršati. Vreme je da posetite lekara kako bi vam on dao pravu dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman.

Izbegavate nošenje sunčanih naočara zimi

Sunce može da ošteti naše oči tokom cele godine, a ne samo leti. Zbog toga je izuzetno važno da nosite kvalitetne naočare sa visokom UV zaštitom i tokom zimskih dana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA