• 5

12 neočekivanih stvari kojima uništavate mozak, a radite ih svakodnevno

Razne navike mogu ozbiljno da ugroze vaš mozak, a da vi niste ni svesni do koje mere je to moguće

 • 5

Kao i drugi organi, mozak može da pretrpi razna oštećenja, čak i ona koja nisu previše očigledna.

Ovo su najbolje vežbe za mozak! Radite ih često, a niste ni svesni

Sve što je dobro za vaše SRCE, dobro je i za vaš MOZAK

Svakodnevne navike koje imaju negativan uticaj na mozak:

Nedostatak komunikacije

Foto: Freeimages

Samo 10 minuta komunikacije dnevno povećava mentalne sposobnosti. Uopšte nije neophodno da izađete i razgovarate sa prvom osobom koju vidite, razgovor sa prijateljicom ili rođakom putem telefona takođe stimuliše mozak.

Previše šećera

Prema istraživanju, velika količina šećera negativno utiče na neurotrofični faktor mozga koji je odgovoran za proizvodnju neurona. On je veoma važan za formiranje dugoročne memorije i učenja.

Nedostatak vežbanja mozga

Prema naučnicima, vrhunac produktivnosti mozga je dostignuta od 16 do 25 godine, nakon čega polako opada. Međutim, obimna istraživanja su pokazala da redovno vežbanje mozga (čitanje, rešavanje zagonetki) može znatno da poboljša njegove performanse, čak i kod ljudi koji imaju prve znake senilne demencije.

Preskakanje doručka

Studije pokazuju da deca koja doručkuju redovno prave mnogo bolje rezultate u školi , naročito u nauci. Preskakanje doručka uzrokuje smanjenje nivoa glukoze u krvi, što negativno utiče na funkcionisanje mozga.

Brza hrana

Previše brze hrane u ishrani i konstantno prejedanje negativno utiču na veze između moždanih ćelija .Pored toga, konzumiranje previše brze hrane može izazvati depresiju.

Foto-ilustracija: Profimedia

Sladoled

Sladoled može da izazve iznenadnu glavobolju. Veruje se da on i sve hladne poslastice smanjuju krvne sudove. Telo, pokušavajući da spreči hipotermiju, šalje toplu krv u mozak, što zauzvrat širi krvne sudove.

To je razlika, prema naučnicima, zašto dolazi do glavobolje.

Mobilni telefoni

Studija sa pacovima pokazala je vezu između raka mozga i upotrebe mobilnih telefona. Međutim, ne bi trebalo da izbacujete svoj pametni telefon.

Umesto toga, lekari savetuju da koristite zvučnik ili slušalicu za razgovore i da ne postavljate telefon blizu jastuka dok spavate.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Pokrivanje glave tokom spavanja

Kada spavamo pokrivajući glavu ćebetom, smanjimo količinu kiseonika koji ulazi u naše telo, jer u ovom slučaju moramo da dišemo već "reciklirani" vazduh koji je zasićen ugljen dioksidom.

Ovo stvara nedostatak kiseonika za naš mozak.

Dehidracija

Kao što znate, ljudski mozak je 70-80% vode. Pored toga, voda je odgovorna za isporuku neophodnih supstanci u mozak. Mozak deluje najefikasnije kada nema H2O.

Alkohol

Prema istraživanju, konzumiranje alkohola uništava veze između moždanih ćelija. Međutim, postoje dobre vesti: za one koji prestaju da piju alkohol, mozak se na kraju vraća u normalu.

Pušenje

Kao što je istraživanje pokazalo, pušenje ne vodi samo ka fatalnim oboljenjima, već i na smanjenje debljine moždanog korteksa.

Takva oštećenja mogu značajno uticati na mentalne sposobnosti, jer je ovaj deo mozga, između ostalog, odgovoran za razmišljanje.

Nedostatak vežbanja

Mozak treba redovnu obuku. U jednoj studiji utvrđeno je da fizičke vežbe imaju blagotvorno dejstvo na dugotrajnu memoriju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dejan

  A politicke emisije,rialiti,dnevnik i ostale stvari,to ne utice na mozak

  53
  0

  Podelite komentar

 • vesna

  Blago onom ko ga nema

  9
  1

  Podelite komentar

 • pop

  Dejane ne utice,sve sto si naveo je za one sto ga nemaju.

  7
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima