• 0

Nova bolest hara svetom: Dovode sebe na ivicu smrti da bi smršale

U želji da smršaju, neki dijabetičari preskaču injekcije insulina, i na taj način se izlažu riziku. Može se dogoditi da padnu u komu, oslepe ili da izgube život

  • 0

Osim anoreksije i bulimije, kao novi opasan poremećaj javila se i dibulimija - manipulacija insulinom u želji da se kontroliše težina.

GLEDALI SMO VANJU KAKO NESTAJE, KOSTUR JE HODAO KUĆOM: Ispovest oca čija je porodica propatila

NE IGNORIŠITE IH: 7 podmuklih simptoma koji upozoravaju na dijabetes

Stručnjaci dibulimiju opisuju kao poremećaj u ishrani od kojeg mogu da obole ljudi s dijabetesom tipa 1, koji namerno uzimaju manje insulina od doze koje bi trebali s namerom da izgube na težini.

Iako to još nije službeno prepoznato medicinsko stanje, lekari zapažaju da je sve više devojaka s tim problemom, a brojna udruženja apeluju da se bolest registruje kao zvanična, kako bi se mogla ispravno lečiti.

Prema studijama, čak 40 % žena u uzrastu od 15 do 40 godina s dijagnozom dijabetesa tipa 1 su u nekom trenutku koristile insulin kako bi uticale na svoju težinu.

"Bez insulina pacijenti zapadaju u stanje dijabetičke ketoacidoze koja je uvek smrtonosna bez brzog lečenja," upozorila je Žaklin Alan iz britanskog udruženja dijabetičara s poremećajima u ishrani.

Foto: Profimedia/Alamy

Ona je objasnila kako je najveći problem u dijagnostici dijabulimije, koja je prvenstveno psihološki poremećaj. Današnji tinejdžeri su sve samo ne bezbrižni, a društveni i medijski pritisak da izgledaju dobro veći je nego ikad pre.

Tako broj onih koji boluje od poremećaja u ishrani svake godine raste za 13%, što ukazuje da je mentalno zdravlje cele jedne generacije ugroženo, pokazala je studija Univerziteta u Londonu.

Oko 5 do 10 % tinejdžerki ima dijagnostifikovan neki oblik poremećaja u ishrani, a stručnjaci veruju da se za mnogo veći broj slučajeva ni ne zna, jer roditelji i lekari nisu prepoznali problem. Poremećaji u ishrani su posle depresije drugi najčešći mentalni problem mlađe populacije.

"Moderan životni stil, današnje kulturne vrednosti, iskrivljena medijska slika društva i ideal savršenog tela stvaraju pritisak kod mladih, čije samopouzdanje još nije toliko razvijeno da bi se uspešno obranili," rekla je vođa studije, dr Nađa Micali, i dodala da je potrebno obratiti više pažnje na taj problem, upozoriti roditelje i uvesti ovaj poremećaj u zdravstveni sistem lečenja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima