≫ 

6 namirnica koje USPORAVAJU METABOLIZAM istog trenutka kada ih pojedete

Ponekad ni sami niste svesni u kojoj meri određene namirnice remete rad celokupnog organizma i dovode do povećanja kilograma, što kasnije prouzrokuje druge zdravstvene probleme

  • 0

Novija istraživanja pokazuju da nisu sve kalorije jednake. Tako da 100 kalorija unetih u organizam preko nekog gaziranog pića i 100 kalorija koje sadrži brokoli, drugačije reaguju na naš organizam.

U crevima imate čak 15 kg otrova! Ovo je način da ih izbacite (RECEPT)

Prave se za 5 minuta, a skidaju salce sa stomaka još brže!

Ovo su namirnice koje negativno utiču na naš metabolizam

Gazirana pića-soda

Jedan od glavnih razloga zašto soda nije dobra je visok sadržaj zaslađivača, koji se nalazi u većini nezdrave, brze hrane i veoma je jefti i štetan.Utvrđeno je da ako konzumirate fruktozu u istim količinama kao i drugi šećer, to ima veoma štetne efekte na metabolizam.

Konzumiranje fruktoznog sirupa može prouzrokovati nešto što se zove "metabolički sindrom", što je u osnovi grupa faktora rizika za dijabetes, bolesti srca i moždani udar.

Margarin

Trans masti u margarinu imaju negativan uticaj na metabolizam jer mogu dovesti do rezistencije na insulin. To je situacija u kojoj telo ne može efikasno da koristi insulin.

Inače, insulin kao hormon se koristi u metabolizmu masti i ugljenih hidrata, a rezistencija na insulin dovodi do sporijeg metabolizma i povećanja telesne težine, naročito oko abdomena, jer naša tela lakše skladište masti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Beli hleb

Belog hleba i drugih prostih ugljenih hidrata se lako "lepi", jer je vlakno, koje usporava varenje, uklonjeno tokom obrade. Telo ne mora da sagoreva nikakve dodatne kalorije da razgradilo beli hleb, samim tim i metabolizam je usporen.  Dok je kod pšeničnog hleba koji ima visok sadržaj vlakana, potrebno da se metabolizam ubrza da bi došlo do razlaganja.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Industrijsko meso

Industrijsko meso šteti metabolizmu. Takvo meso sadrži veliki procenat antibiotika koji uništavaju dobre bakteriju u crevnom traktu, što je povezano sa povećanjem kilograma, jer utiče na način na koji organizam obrađuje hranu.

Foto: Telegraf

Neorganske jabuke

Organsko voće i povrće je skuplje iz više razloga. Jedna studija objavljena u časopisu za medicinsku toksikologiju pokazala je toksične efekte neorganskog voća i povrća, ono zaista dovodi do metaboličkih promena kod miševa, čime su oni dobili na težini. Ovo direktno govori o uticaju pesticida na povećanje kilograma, jer neorgansko povrće i voće ga sadrži u velikoj meri. Posebno smo ugroženi kada jedemo jabuke, jer je poznato da se jabuka najviše prska. I namirnice organskog porekla, dobro treba oprati pre konzumiranja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA