≫ 

UOPŠTE NISU NAIVNI: Ovo su simptomi RAKA VULVE koje žene često ignorišu

Simptome ovog oboljenja žene često ne primećuju ili ih zanemaruju

  • 0

Ne vodeći računa o tome da neki od simptoma može da ukazuje na ozbiljno oboljenje, većina žena se ne obraća lekaru u nadi da je sve to prolazno i da im nije ništa.

9 bizarnih simptoma koji otkrivaju da ste imali TIHI MOŽDANI UDAR - i da vam preti još jedan

NAJVEĆA ZABLUDA O HIMENU: Ne puca prilikom seksa i radi jednu neverovatnu stvar

Ginekolozi NAPOKON otkrili o čemu razmišljaju kada se skinete, zašto lažu o svom poslu i koliko im zbog profesije pati ljubavni život

Ova vrsta raka zahvata spoljašnje delove genitalija kod žena uključujući usmine, klitoris i Bartolinijeve žlezde. Starije žene su izložene većem riziku, a procenat obolelih se povečava nakon 60 godina života. Raniji stadijum bolesti primećuje se kod žena starosti od 30 do 50 godina. Ono na šta lekari upozoravaju jeste da je malo žena upoznato sa simptomima bolesti i da se oni zato ne tretiraju na vreme. Rak vulve je četvrti najčešći oblik raka nakon raka materice, cerviksa i jajnika, sa rakom vagine koji je najređi.

Foto: Profimedia/BSIP

Starenje, pušenje i prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) povećavju šanse za oboljenje. HPV je naziv za grupu virusa koji se mogu naći na koži ili delovima tela kao što su usta, grlo, cerviks, penis i anus. Ima više od 100 vrsta HPV-a, od kojih 40 pogađa genitalije i infekcije su česte i veoma zarazne. Prenosi se seksualnim putem preko dodirivanja genitalija, ali i preko analnog seksa i ljubljenja.

8 najčešćih simptoma raka vulve su:

1. Svrab, peckanje i perutanje vulve koje ne prestaje;

2. Kvržica, otok ili bradavice na vulvi;

3. Ispupčene, crvene, bele ili tamne flekice po koži vulve;

4. Krvarenje ili krvavi iscedak iz vagine koji nije vezan za menstrualni ciklus;

5. Bol prilikom mokrenja;

6. Osetljivost ili bol u predelu vulve;

7. Ranica ili ojed na koži vulve;

8. Mladež na vulvi koji je promenio oblik i boju.

Ove simptome treba prijaviti lekaru. Većini žena ginekološki pregled je jako neprijatan, ali ukoliko želite da budete zdrave morate da vodite računa o sebi. Pregled dva puta godišnje može da vam spase život, jer je većina teških oboljenja izlečiva ukoliko se otkriju na vreme.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA