MED, LUK I LIMUN: Kombinacija koja će pobediti svaki kašalj, posebno kod dece (RECEPT)

Kašalj može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a uz njega mogu ići i drugi, nimalo prijatni, simptomi poput začepljenog nosa, bolova u grlu, osećaja slabosti, povišene temperature

  • 3

Leto je već iza nas, a pred nama je vreme kada se kod mnogih pojavljuje kašalj, posebno kod dece.

Evo zašto nikako ne bi trebalo da pijete sok od pomorandže i kafu kada ste prehlađeni

Hladnoća radi jednu neverovatnu stvar virusima - i zato se razboljevamo

On može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a uz njega mogu ići i drugi, nimalo prijatni, simptomi poput začepljenog nosa, bolova u grlu, osećaja slabosti, povišene temperature.

Ako tražite lekove iz narodne medicine koji će pomoći u lečenju kašlja, imamo recept.

Med, luk, limun

Verovatno će vam se činiti odbojna ideja da pomešate med i luk za lečenje kašlja, posebno ako tražite nešto protiv dečjeg kašlja, ali nemojte odmah odbaciti ovu kombinaciju. Itekako je delotvorna.

Evo kako da pripremite ovaj sirup:

Isecite 250 grama svežeg luka i stavite u posudu od nerđajučeg čelika, nikako od aluminijuma. Dodajte oko 125 grama meda, da prekrije luk i stavite na laganu vatru.

Kad med postane tečan, smanjite vatru tako da se lagano podgrejava i da se lekoviti sastojci iz luka sjedine s medom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Zagrevajte poklopljeno da lekoviti sastojci ne ispare nego da ostanu u medu. Svakih par minuta je potrebno skloniti posudu s vatre, brzo promešali sirup kako ne bi zagoreo. Zato pazite da sve radite na slabijoj vatri.

Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) sipajte u teglu ili drugu staklenu posudu i je u frižifderu.

U mlaki sirup dodajte kašiku limunovog soka. Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata.

Za decu do 10 godina: 1 kašičica, za starije od 10 godina doza je 1 supena kašika.

Savet:

Po želji možete dodati u sirup, pre zagrejavanja, kašičicu belog luka, može i u prahu, koji olakšava bol. Zatim 1 do 2 kašike bresta, suvog ili u prahu, koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 kašike sveže isečenog korena đumbira koji pospešuje cirkulaciju i sveukupno dejstvo sirupa i 1 do 2 kašike korena belog sleza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj.

Pazite da ukupna količina ovih dodataka ne bude veća od dve kašike ukupno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 14/6

    8. oktobar 2017 | 16:17

    ЗАГРЕВАЊЕМ МЕДА УНИШТИЋЕТЕ ОНО ШТА ВАЉА У ЊЕМУ, АЛИ ОНО ШТО ОСТАНЕ НАПРАВИЋЕ ВАМ МНОГЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ, КАКО УНУТРАШЊЕ ТАКО СПОЉАШНЕ.

  • Чикa Јова

    8. oktobar 2017 | 19:31

    Med mozete zagrevati samo do 40 stepeni da bi zadrzao sve korisne sastojke.

  • Antiglobalistkinja

    8. oktobar 2017 | 16:04

    A koji to luk: crni ili beli??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA