• 8

DA LI GA JEDETE KAKO TREBA? 4 pravila koja mora da zna svako ko jede beli luk - ako želi da izbegne prehladu

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je beli luk zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci

  • 8

Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu koji se odavnina koristi, upravo zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima.

Udarili Srbina u njegov beli luk: Za samo desetak dana drastično skočila cena, i dalje će rasti, trenutno je 500 dinara

Stavite BELI LUK pod jastuk pred spavanje i svako jutro će vam se desiti 3 NEVEROVATNE stvari

On je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku se nalazi stotinu aktivnih hemijskih elemenata, a među njima i nekoliko antioksidanasa.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.  A znate li šta je čak 100 puta snažnije od antibiotika?

Beli luk svoja lekovita svojstva može da zahvali moćnom elementu alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, potrebno je da ga često i pravilno konzumirate.

Foto: Wikipedia/Luis Miguel Bugallo Sánchez

Evo kako da pravilno koristite beli luk kako biste njegovu lekovitost maksimalno iskoristili.

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje tri bela luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko, ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica supstance koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva.

Problem zadaha nakon konzumiranja belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tattoo piercing

    Obozavam mmm

  • Stojadin

    Njamnjam. Jedem ga i pre posla i bas me briga ako se nekom gadi moj mio miris.

  • Lalic

    Tri glavice ili tri čena?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima