• 0
 ≫ 

Stalno kijate, kašljete i non stop ste umorni? Vašem telu očajnički fali ovaj važan vitamin

 ≫ 

Svaka šesta osoba ima nedostatak ovog vitamina, a samim tim i veći rizik od raznih bolesti

  • 0

Često ga zovu vitamin sunca, ali šta da radite u ovom periodu kada je sunčanih dana sve manje?

ZASTRAŠUJUĆA STATISTIKA: Svake godine 9 miliona ljudi u svetu doživi prelom zbog osteoporoze

Nedostatak OVOGA u telu izaziva stalne glavobolje

Svaka šesta osoba ima nedostatak vitamina D, a to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ako niste proveravali prisustvo ovog vitamina u vašem organizmu, postoje simptomi koji ukazuju da vam D vitamin nedostaje.

Dobijate česte infekcije

Vitamin D je od vitalnog značaja za imunološki sistem. Bez dovoljnih količina ovog vitamina, organizam ne može da reaguje na infekcije.

Sada se naučnici bave proučavanjem uloge koju D vitamin ima kada je u pitanju povećan rizik od raka debelog creva,dojke, pankreasa i prostate.

Depresivni ste, pogotovo zimi

Vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju nivoa serotonina u mozgu. To su neurotransmiteri u mozgu koji su bitni za raspoloženje, a nedostaci su povezani sa depresijom. Nedostatak ovog vitamina prouzrokuje neraspoloženje tokom zimskih meseci.

Foto-ilustracija: Profimedia

Konstantno ste umorni

Vitamin D je neophodan za pretvaranje hrane u energiju. On je od suštinskog je značaja za funkcionisanje i efikasnost mitohondrija, poznatih kao ćelijske baterije, unutar mišića.

Ako sećate bolu kostima ili imate krte kosti

Pored kalcijuma,vitamin D je jedan od najodgovornijih vitamina za zdravlje kostiju . On ima da ključnu ulogu u funkcionisanju zglobova, mišića i zuba.

Odgovarajućih nivo ovog vitamina može da pomogne u odlaganju osteoporoze - gubitak koštane gustine, do koga dolazi s godinama. Usled nedostatka, kosti mogu postati krte i lako lomljive.

Jedna studija iz 2014. pokazala je da odrasli sa nedostatkom vitamina D koji su stariji od 50 godina imaju veće šanse za nastanak problema sa kukovima i kolenima.

Osećate bol u mišićima

Vitamin D podržava funkciju mišića. On ulazi u mišićne ćelije kada se razlaže, povećavajući kontrakcije mišića, što je od vitalnog značaja za sprečavanje padova i za izgradnju mišića i kostiju kroz vežbanje.

Foto-ilustracija: Profimedia

Da li imate dovoljnu količinu vitamina D ?

Dobijanje optimalnih nivoa vitamina D zavisi od sposobnosti vaše kože da bude produktivna kada ste izloženi suncu.

Oni sa tamnijom kožama prirodno proizvode manje vitamina D, pošto melanin na koži pruža više zaštite od UV zračenja. To znači da oni treba da provode više vremena na suncu, kako bi dobili adekvatne količine.

Osobe koje najčešće imaju nizak nivo ovog vitamina su:

Starije osobe koje više vremena provode u kući

Kancelarijski radnici

Osobe koje rade noću smenu, a spavaju tokom dana

Svako koga način života sprečava da izađe napolje

Jedna studija pokazala je da medicinske sestre koji su radile noćne smene više od 20 godina, imale su veći broj preloma kostiju tokom perioda od 8 godina.

Izvori vitamina D

Neke namirnice su bogate vitaminom D, mada oni neće dati ni blizu ono što dobijate od sunčeve svetlosti, a to su: masna riba,kao što su losos, skuša i tuna, žumanca, sir, žitarice i mlečni proizvodi.

Daljinac

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok