Injekcija koja sprečava glad isprobana na majmunima: Možda će "raditi" i na ljudima

Protein je nazvan GDF 15 i za njega je zainteresovano više fabrika koje tragaju za sledećim velikim "lekom" za gubljenje težine

  • 0

Novo oružje u borbi protiv gojaznosti upravo se pokazalo efektnim na majmunima, a sledeća klinička faza testiranja bi mogla da bude na ljudima. Reč je o proteinskoj injekciji koja blokira glad vezujući neurone u stomaku i crevima, koji onda šalju signale mozgu da smanji apetit. Zapravo, oni daju instrukcije stomaku da "obaveste" mozak da je vreme da se prestane sa jelom, piše forbes.com.

ZABORAVITE DIJETE: Stigla je INJEKCIJA ZA MRŠAVLJENJE koja ZAISTA radi!

Protein je nazvan GDF 15 i za njega je zainteresovano više fabrika lekova koje tragaju za sledećim velikim "lekom" za gubljenje težine. Prethodno istraživanje je bilo obećavajuće, ali se protein prebrzo razlagao u krvotoku. U poslednjim testiranjima na majmunima i miševima, koje je sprovodila farmaceutska kompanija Amgen, korišćena je injekcija produđenog dejstva koja je kombinovala protein sa fragmentima antitela.

Printskrin: Youtube/TED Blog Video

Kada su majmuni dobili injekciju, jeli su 40 posto manje kalorija i gubili oko 10 posto telesne težine, za 6 nedelja. Brzo gubljenje težine poboljšalo je i toleranciju na glukozu, zbog čega je bila manja verovatnoća da se kod njih razvije dijabetes tipa 2.

Miševi kojima je data injekcija ne samo da su manje jeli, već su počeli da jedu zdraviju hranu, kada im je data mogućnost izbora. Istraživači navode, da, do sada, nije bilo neželjenih propratnih efekata.

Ukoliko testiranje na ljudima prođe dobro, ova injekcija bi mogla da postane ješ jedno u nizu oružja u medicinskom arsenalu za borbu protiv epidemije gojaznosti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA