≫ 

Svake zime je zbog neobjašnjivog krvarenja iz nosa ličila na hodajući leš, a onda su je 2 stvari bukvalno vratile u život

Velika je neprijatnost kada se iznenada pojavi krvarenje iz nosa u situacijama kada je to najmanje poželjno

  • 0

Krvarenje iz nosa može da se javi kad god jer ga je teško predvideti. Bilo da ste izašli u šetnju, krenuli na put ili imate važan sastanak na poslu, ovakvo iskustvo je podjednako neprijatno i uglavnom vas uhvati nespremne.

Vlažan ili suv: Kašalj otkriva da li imate grip, upalu pluća ili nešto mnogo gore

Ako vam je za utehu, niste jedini kome se ovako nešto dešava. Jedna od sedam osoba se kad tad u životu suočava sa ovim problemom. Situacija je ozbiljnija kada nastupe hladni dani.

-Kako se bliže hladni dani tako se moj problem sa krvarenjem iz nosa pogoršava. Uskoro će opet krenuti sezona krvavih ešarpi i punih džepova krvavih maramica, što me užasava. Za minut se pretvorim u hodajući leš iz kriminalističkih serija, rekla je Milena koja ima ovakav problem već godinama.

Foto: www.pixabay.com

Suvoća je uzrok broj jedan krvarenja iz nosa. Bilo da živite u okruženju koje je karakteristično po suvoj klimi, ili je napolju zima pa je grejna sezona počela, a sa njom i grejanje koje isušuje vazduh, problem nastaje kada se sluzokoža nosa osuši toliko da ispuca i onda kreće krvoproliće.

Situaciju dodatno otežavaju prehlade, alergije, lekovi koje koristite i duvanje nosa koje dovodi do isušivanja nosnih kanala i pojave pukotina na koži koje krvare. Kada je suvoća problem onda je hidratacija najbolje rešenje.

-Kapi za nos koje služe za vlaženje sluzokože su mi uvek u džepu. Bez njih bi bila krvava svaki dan, ovako to mogu malo da kontrolišem. Lekari su mi savetovali da u kući obavezno nabavim ovlaživač vazduha jer je suv zbog grejanja. Sve to utiče na moje zdravlje, jer zbog gubitka krvi često budem anemična, a to za sobom povlači slabu cirkulaciju i zimogrožljivost. Onda ja moram da pojačam grejanje, dodatno isušim vazduh i tako sve u krug. Kapi i ovlaživač vazduha pomogli su mi da rešim problem, rekla je ona.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pored dehidratacije kože, devijacija nosa takođe može da dovede do krvarenja, kao i upotreba određenih lekova koji razređuju krv. Obavezno se javite lekaru ako primetite da se krvarenje ponavlja uprkos vašim naporima da to ublažite.

Malo agresivnija terapija može da bude spaljivanje tkiva koje krvari strujom. Zvuči zastrašujuće, ali obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje relativno kratko i bezbedno je.

Kada osetite da vam krvarenje počinje neophodno je da sedite pravo, nagnite se blago napred, nikako nazad i ne zabacujte glavu kako biste izbegli gutanje krvi. Pritisnite blago nozdrve i sedite tako desetak minuta dok se krvarenje ne smanji. Stavite malo leda na oči ili koren nosa kako biste ubrzali zaustavljanje krvi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA