RODITELJI BUDITE OPREZNI: Gušenje kod dece najviše izazivaju ove namirnice

Roditelji često dobijaju upozorenja da budu oprezni po pitanju stvari koje njihova deca stavljaju u usta

  • 1

Upozorenja se nalaze na ambalažama igračaka kao i nekih kućnih predmeta na koje treba obratiti posebnu pažnju. Slična upozorenja odnose se i na hranu koju roditelji daju deci.

"Bila sam na ivici ludila i odlučila da izbacim sve igračke iz kuće. Evo zašto ih deca uopšte više ne traže"

Kako su disajni putevi kod dece uski, postoji rizik od gušenja hranom koja je velika kako bi prošla kroz njihov jednjak. Bilo da ih vi hranite ili ona jedu sama, nesreća može da se desi, piše Tip Hero. Prema istraživanjima, hrana je kriva za polovinu slučajeva gušenja dece, a najvećem riziku izložena su deca mlađa od 4 godine.

Na ovu hranu roditelji moraju da obrate posebnu pažnju.

Orašasti plodovi

Foto-ilustracija: Profimedia

Oni se lako mogu zaglaviti u disajnim putevima, pa izbegavajte da ih dajete deci. Sačekajte da porastu i napune više od 4 godina, da nauče da sede mirno dok jedu i da žvaću hranu polako i temeljno. Deci se do dve godine ne daju orašasti plodovi jer spadaju u grupu alergena i mogu da budu opasni po zdravlje deteta i iz ovih raloga.

Bombone

Pored toga da dovode do pojave karijesa, tvrde bombone pošalju na hiljade dece u urgentni svake godine. Čak i mali deo bombone može da se zaglavi u grlu i dovede do problema. Izbegavajte davanje tvrdih bombona dok dete ne napuni 5 godina.

Grožđe

Zbog njihovog oblika i klizave teksture, grožđe je veoma opasno. Doktori savetuju da se ono ne daje deci mlađoj od 4 godine, kao ni slično voće poput višanja i trešanja.

Hot Dog

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za decu do 3 godine ovo može da bude jako opasno čak i ako viršlu sitno iseckate. Davljenje viršlom može da dovede do hospitalizacije deteta.

Komadići mesa i sira

Ovi komadići mogu da budu teški za žvakanje za decu. Hrana treba da bude sitno iseckana, a dete ne ostavljajte da jede samo ovakvu hranu.

Kikiriki puter

On se ne lepi samo za nepce već i za grlo. Kod dece mlađe od 2 godine izbegavajte konzumiranje ovog putera, ili ga pomešajte sa malo vode.

Žvake

Žvake mogu da budu izuzetno opasne i lepljive za decu. Ona ih mogu progutati ili imati problema sa disanjem dok ih žvaću.

Foto: Pixabay

Voće i povrće

Kuvajte povrće dok ne omekne i isecite ga na sitne komadiće. Izbegavajte kombinaciju celera i zrnevlja, šargarepu i sirovu jabuku kod dece koja tek uče da žvaću.

Kokice

Kokice nemojte da dajete deci mlađoj od 4 godine.

Ako se vaše dete guši i ne možete da uzvadite hranu iz njegovih usta i pomognete mu, pozovite hitnu pomoć. Ne pokušavajte da izvadite hranu koju ne vidite. Pogledajte na Internetu snimke koji prikazuju kako da pomognete detetu koje se davi dok ne stigne stručna pomoć.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA