≫ 

Mediji su objavili da je smrtonosna, ali ovo je prava istina o prvoj smrti od marihuane

Prava istina o tome da li marihuana zaista može da bude smrtonosna

  • 1

Sudeći po medijima, beba u Koloradu postao je prva osoba koja je preminula zbog "konzumiranja prevelike doze marihuane".

Stručnjaci napokon prelomili: Alkohol ili marihuana - evo šta je ZAISTA gore po vaše zdravlje i zašto

Ako mislite da je u pitanju možda lažna vest, postoji velika šansa da ste u pravu, a ovo je prava istina iza senzacionalističkih naslova medija:

Originalni izveštaji bili su bazirani na studiji koju su objavila dva doktora, dr Tomas Nape i dr Kristofer Hojt iz Centra za droge i trovanje u Koloradu.

Foto: MUP Srbije

Jedanaestomesečni dečak umro je u Koloradu 2015. godine nakon što je dobio napad koji je pratio prestanak rada srca. Naknadne analize pokazale su da je dečak imao miokarditis, upalu tkiva srca i otkrile prisustvo THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka kanabisa u krvi.

Pronađena količina THC-a ukazivala je na to da je beba odjednom u organizam unela veliki količoinu supstance, najverovatnije putem jestivog proizvoda.

- Postoji moguća veza između izloženosti kanabisu i miokarditisa koji dovodi do smrti. Ovo je prvi slučaj smrti koji je povezan sa izloženošću kanabisu", napisali su doktori u svojoj studiji.

Međutim, oni tvrde da su mediji totalno pogrešno protumačili njihovu studiju i da su njihove tvrdnje senzacionalističke. Nape i Hojt naglašavaju da moguća "povezanost" kanabisa i miokarditisa bebe ne znači da zaista postoje "uzrok i posledica". Zapravo, po njima, ne postoje direktno dokazi koji ukazuju na to.

Foto: AP/Tanjug

- Mi uopšte ne tvrdimo da je marihuana ubila to dete, izjavio je dr Napa za list "Washington Post".

Pritom, predstavnici Uprave za suzbijanje droge u Amerci javno govore da do sada nije zabležen niti jedan slučaj smrti usled prekomerne upotrebe marihuane.

Zapravo, ova agencija tvrdi da je smrtonosna doza marihuane 20.000 do 40.000 veća od one koja se nalazi u jednom džointu. Drugim rečima, sudeći po njihovim rezultatima, obična osoba bi morala da konzumira gotovo 680 kilograma marihuane za 15 minuta kako bi nastupila smrt.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    25. novembar 2017 | 12:02

    Ne lupetaj te, marihuana je zdravija I od cigareta I od alkohola, a zabranjena je,dok ovo ima na svakom cosku,sto je 5x stetnije. Ne bi se koristila protiv raka I ostalih teskih bolesti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA