≫ 

Konačno otkriveno zašto kašljemo kada smo bolesni

Prehlade i kašalj ovih dana nas prate u stopu, ali , zašto baš zimi?

  • 1

Prosto kada dodje ovo doba godine nekako smo navikli da u prevozu i na poslu čujemo kašljanje jer je sezona prehlada i gripa.

"VEZIVANJE LISICAMA" je novi trend u seksu i uopšte nije ono što mislite, već je u pitanju nešto mnogo gore

Naučnici sa Hull York medicinske škole došli su do saznanja da je uzrok kašlja veliki broj virusa kojima smo izloženi, a koji iritiraju naše grlo. Oni tako prenose viruse na druge ljude.

U proseku, dva do tri puta godišnje imamo prehladu sa kašljem kao simptomom. Obično nemamo nekih velikih posledica i prehlada prolazi za nekoliko nedelja bez jakih lekova.

Foto-ilustracija: Profimedia

Tri teorije do kojih su oni došli objašnjavaju zašto kašljemo. Prema jednoj nas na kašalj teraju virusi koji iritiraju naše grlo, šalju impuls do mozga i oboleli onda kašljaju prenoseći tako viruse na druge, piše Daily mail. Ovo obolelom ne donosi nikakve koristi i olakšanje.

Šlajm, prema drugoj teoriji, koji se stvara u grlu takođe iritira na isti način, s tim što kašljanjem taj šljam može da se izbaci i tako se tegobe olakšavaju.

Prema trećoj teoriji, imuni sistem luči određene hemikalije kojima se bori protiv infekcija koje izazivaju prehlada i virusi. Takve hemikalije izazivaju upalu disajnih puteva, oštećuje ćelije i stimuliše kašalj.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA