≫ 

Između stomaka i mozga postoji čudna veza koja može da bude smrtonosna

Kao da povreda mozga sama po sebi nije dovoljno opasna i zabrinjavajuća

  • 2

Posledice povrede na mozgu mogu da se odraze i na donji deo tela, tačnije na stomak i probleme trbušnih organa.

Pila je 4 litre vode dnevno 30 dana i rezultati su bili neverovatni, ali zbog jedne stvari to više nikada neće ponoviti

Naučnici su uočili vezu između različitih delova i sistema u telu, a naročito je zanimljivo curenje bakterija u krv koje povredu mozga pretvara u smrtonosnu infekciju.

Tim istraživača iz Univerzitetske medicinske škole u Merilendu ukazali su na to da ozbiljne povrede mozga mogu da dovedu do curenja bakterija iz creva u krvotok. To ukazuje na povratnu vezu između mozga i stomaka i omogućuje novi pristup u lečenju.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Jedna od ozbiljnih pretnji je sepsa. Povrede mozga dovode do oslobađanja pojedinih bakterija u krvotok, a promene na crevima vidljive su posle mesec dana. Rezultati ukazuju da trauma mozga povećava rizik od mikroba koji mogu povredu da učine još gorom i otvore smrtonosnu dvosmernicu koju tek počinjemo da razumemo.

Koliko ozbiljna povreda mozga treba da bude da bi dovela do ovog oštećenja još uvek nije otkriveno precizno. Jedna od hipoteza se zasniva na nano ćelijama koje su osetljive na signale iz mozga i one iz utrobe. Možda dolazi do pomešanih ili pogrešnih signala koje one šalju tokom i nakon povrede.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Još mnogo istraživanja treba obaviti u ovoj oblasti s obzirom da se dosadašnja saznanja zasnivaju na testiranju na miševima. Ono što je naučnike podstaklo, ali u isto vreme i ohrabrilo da nastave istraživanja, jeste nedavno otkrivena veza između bakterija u digestivnom traktu i šloga, piše Science alert.

Postoji velika udaljenost između mozga i creva, ali nova istraživanja ukazuju na povezanost ova dva sistema i posledice koje se javljaju usled neke nezgode u nekom od njih.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA