≫ 

Italijanska porodica ne oseća bol, čak ni kada polome kost u telu - a sada je napokon otkriveno zašto

Mnogi su ih proglasili superherojima, ali stvari nisu toliko proste

  • 1

Naučnici su pronašli italijansku porodicu čiji članovi ne osećaju bol - pa čak ni kada su ozbiljno povređeni, i sada se nadaju da bi ona mogla da čuva ključ za nove tretmane za osobe koje pate od hroničnog bola.

- Proveli smo nekoliko godina pokušavajući da identifikujemo gen koji je uzrok ovoga, a ovaj poremećaj bi mogao da bude povezan samo sa članovima porodice u Italiji, izjavkio je molekularni biolog Džejms Koks sa Univerziteta u Londonu.

Prost način da otkrijete koji organ vam ne radi kako treba - a sve što vam treba je sat!

Članovi porodice Marsilis vode normalan svakodnevni život iako gotovo da poseduju super moć zahvaljujući retkoj genetskoj mutaciji koja seže 3 generacije u prošost, piše sajt Sciencealert.

Zahvaljujući njoj, oni gotovo da ne osećaju nikakav bol kada se opeku ili polome kost i zbog toga se često dešava da nisu ni svesni da su povređeni.

- Ponekada se desi da osete bol kada se polomi neki deo tela, ali on vrlo brzo nestaje. Padesetdvogodišnja leticija je na skijanju polomila rame, ali je onda nastavila da skija ostatak dana i posle se odvezla kući. Tek sledećeg dana je otišla kod doktora, priča Koks.

Ova promena na genima kod porodice Marsilis locirana je u genu pod nazivom ZFHX2. Iako još nije potpuno poznato kako ova mutacija funkcioniše, tim pretpostavlja da ta mutacija remeti način na koji ZFHX2 reguliše druge gene koji su zaduženi da šalju signale za bol.

Međutim, u pitanju nije potpuni blagoslov jer zbog neosetljivosti na bol ponekada ne mogu da budu svesni ozbiljnih medicinskih problema koji mogu da im ugroze život.

Ova mutacija im takođe onemogućava da registruju ekstremne temperature i zbog toga imaju veći rizik da se opeku ili registruju ledenu vodu.

Uprkos teškoćama koje za sobom povlači nedostatak osećaja za bol, Mersilijevi kažu da ne žele da ga osećaju kao drugi ljudi.

- Mi živimo sasvim normalno, možda bolje nego ostali svet, jer gotovo uopšte ne osećamo bol - kaže Leticija Marsili i dodaje da određeni osećaj ipak postoji, ali da on traje svega nekoliko sekundi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    18. decembar 2017 | 15:59

    Kao i ja sto ne osecam bol dva porodjaja nikakve bolove nisam imala,,porodjaji su bili normalni polomljena noga nikakve bolove,brusenje zuba cele vilice za mostove isto bez ikakvog bola i jos drugih nekih povreda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA