• 3

Evo šta se dešava sa vama dok ste pod anestezijom i zašto ne smete da jedete i pijete pre operacije

Iako se godišnje uradi na milion operacija, malo ko zna šta se sve događa tokom uspavljivanja anestezijom

  • 3

Kako bi se izvele složene operacije, pacijent mora da se uspava i za to je zadužen anesteziolog koji sve vreme mora da prati stanje pacijenta i drži ga uspavanim dok se operacija ne završi.

UDAJ SE ZA MENE BRATE: Probudila se posle operacije i postala zvezda videa koji je gori od svakog blama! (VIDEO)

Posao anesteziologa je jako težak i nosi veliku odgovornost i on mora da izbriše vašu svest, ukloni bol i imobiliše telo uoči operacije. On meri puls dok pacijent spava, proverava disanje i krvni pritisak. Anesteziolog Henri Džej Prezbilo otkrio je šta sve propuštamo dok spavamo na operacionom stolu.

Foto: Profimedia

Sigurno ste se uvek pitali zašto je pacijentima zabranjeno da jedu pre operacije. Razlog je taj što anestezija opušta mišiće i isključuje reflekse. Ventili između grla i želuca se opuštaju i omogućavaju sadržaju da protiče u usta i ako hrana završi u disajnim putevima, kiselina iz želuca može da ošteti plućno tkivo. Dopuštene su samo bistre tečnosti i to samo do dva sata pre operacije.

Još uvek postoji rasprava o tome kako radi anestezija i da li ona sprečava formiranje pamćenja za vreme operacije. Kako bi se osigurala potpuna anestezija nekada se pacijentima daju i dodatni lekovi, ali uprkos tome neki se ipak sećaju.

Razlika u količini anestezije varira od osobe do osobe, ali i što je čovek stariji. Kako se nivo potrošenog kiseonika povećava tako se povećava i nivo anestezije. Manje vrste imaju tendenciju da konzumiraju više kiseonika od velikih, pa tako doza leka ubrizgana čoveku mogla bi da ubije slona, ali ne i miša.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Kao anestezija koriste se tri vrste gasa: desfluran, izofluran i sevofluran koji je i najpopularniji.

-Majka svih lekova u mom kompletu je epinefrin koji je poslednji spas za život i ja ga zovem "Oh, ne", jer svaki put kada neko to izgovori u sali ja se hvatam za špric sa epinefrinom. To je hormon koji se ponekad naziva i adrenalin, ubrzava rad srca i povećava krvni pritisak, rekao je doktor Prezbilo.

Postoji verovanje da anestezija ukrade nešto iz pacijentovog uma, piše Dailymail. Prerano puštanje porodice pacijenta ui njegovu sobu samo ojačava ovu pogrešnu veru. U poređenju sa sekundama koliko anesteziji treba da deluje, treba znatno duže da prestane da deluje. Pacijent je u stanju da odgovori na naredbe ubrzo nakon operacije, ali prepoznavanje zahteva višu funkciju mozga i poslednje se vraća.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    Anestezija , majka hirurgije .

  • Mlj1228

    Jedanajest puta sam bio pod anestezijom , i devet teskih operacija. Jedna od opracija kicme je trajala jedanajest ipo casova , gde su se menjale vise ekipa hirurga . Mogu svakome reci , da anestezija ne unistava trajno memoriju , ali ima ljudi koji se tesko bude i po nekoliko sati kasnije se nicega ne secaju. Sto se tice duzine zivota , kao sto se prepricava , da svaka anestezija skracuje po nekoliko godina , onda ja sigurno ne bi bio medju zivima , i pisao ove redove.

  • Wien

    Anestezija je mnogo vise od ovoga navedenog...Sevofluran se najcesce koristi jer daje dobru stabilnost kardiovaskularnom sistemu...Fentanil .....Remifentanil...Alfentanil se koriste da osiguraju analgeziju...Dormikum u premedikaciji osigurava smirivanje straha od operacije anestezije i neizvjesnosti ali osigurava i retrogradnu amneziju...Gasom kakav je Sevoran iliti Sevofluran odrzavamo "san" ali da bi "zaspao/la/lo" koristi se hipnotik sa kratkim ili ultrakratkim dejstvom kakav je Tiopental iliti Nesdonal i danas sve vise iskljucivo Propofol...misicni relaksanti osiguravaju operateru komfor ali i aneszeziologu ...Pacijent uglavnom u anesteziji ne dise samovoljno iliti spontano...aparat "dise za pacijenta"...naravno prema parametrima koje je anesteziolog odabrao...a tek tu u tim parametrima se krije toliko mnogo da bi trebalo par hiljada stranica da bi se opisalo....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima