≫ 

Probala je "najgoru" dijetu na svetu i posle 30 dana otkrila pravu istinu o njoj

U moru dijeta o kojima svi pričaju treba pronaći onu koja može da vam da najbolje rezultate

  • 1

Pacijenti često pitaju nutricioniste kako da dođu do idealne težine i kako da promene svoju ishranu.

Prava istina o mršavljenju - ovako zaista izgledaju ljudi koji su izgubili preko 15 kilograma (FOTO)

Kristina Kirkpatrik, nutricionistkinja, otkrila je kako je keto dijeta koju praktikuje uticala na njenu težinu i zdravlje, piše msn.com.

-Nikada nisam pacijentu prepisala dijetu koju i sama nisam isprobala, pa sam tako morala da isprobam i keto dijetu kada se pojavila. Odlučila sam da na 30 dana izbacim ugljene hidrate i posvetim se novom načinu istrage koji su stručnjaci proglasili jednom od najgorih dijeta na svetu u 2017..

Foto-ilustracija: Profimedia

Keto dijeta dozvoljava 70 do 80 procenata masti, oko 5 procenta ugljenih hidrata i promenljive količine proteina. Skoro sam naišla na tvrdnju jednog stručnjaka da je ovaj način ishrane dobar u prevenciji kancerogenih oboljenja.

Tokom prve nedelje zbog drastičnog smanjenja količine ugljenih hidrata u ishrani osećala sam konstantnu glad. Držala sam ugljene hidrate na minimumu: jela sam 3 oraha, šoljicu povrća i čips od kokosa. Za doručak sam jela jaja, ali sa ograničenom količinom belanaca kako bih držala nivo proteina pod kontrolom. Užinala sam suvi sir i orahe. Za ručak sam jela salatu sa dresingom i avokadom. Večera su mi bili brokoli i losos, spanać i slično povrće. Na dezert zaboravite!

Printskrin: Facebook/Nourish by Tastemade

"Keto prehlada" o kojoj piše stručna literatura o ovom načinu ishrane nije mimoišla ni moje telo. Nedostatak glukoze doveo je do toga da se osećam umorno, žudim kao luda za slatkišima i bila sam zla prema suprugu.

A onda – preokret! Od zajedljive i zle postala sam drugačija. Osećala sam se sjajno. Mislila sam pre dijete da će mi biti teško da održavam kontrolu nad mastima i ugljenim hidratima, ali na kraju je problem bio u proteinima. Ubrzo sam shvatila zašto svi recepti u keto dijeti sadrže kokosovo ulje, žumanca i slaninu. Iako su ove namirnice bogate mastima, one imaju izbalansiran odnos proteina.

Najveći izazov bili su mi obroci na putovanjima. Bilo mi je teško na početku, ali sam shvatila da mogu da odustanem od slatkiša veoma lako. Drugo iznenađenje bilo je odsustvo gladi. Shvatila sam da nisu bitne kalorije već vrste kalorija koje unosite.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Ukoliko želite da počnete sa ovom dijetom, počnite odmah. Za doručak jedite jaja sa avokadom ili uzmite proteinski smuti. Ručajte salatu, ili nudle sa pestom i grilovani losos. Večera neka vam bude krem supa od pečuraka sa povrćem, puterom, ili šolja kuvane govedine sa povrćem. Za užinu grickajte orahe ili kokos čips bez šećera.

Do kraja ovog perioda od 30 dana shvatila sam da se nikada nisam osećala bolje u životu. Teško je da prekinete sa dijetom koja čini da se osećate tako dobro. Nije za svakoga i jako je restriktivna i može da bude dobra za određene ljude. Samo morate da izdržite prvih nedelju dana, napisala je ona.

Pre nego odlučite da započnete neku dijetu, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    9. januar 2018 | 14:02

    Keto nije dijeta vec trajni nacin zdrave ishrane barem po meni .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA